Magnum verkoopt archief aan investeringsmaatschappij

Julian 539 0
Fotoagentschap Magnum Photos heeft haar complete archief met prints verkocht aan een particuliere investeringsmaatschappij van computergigant Dell. De fotografen behouden al hun rechten op het werk.

MSD Capital, een particuliere investeringsmaatschappij van Michael S. Dell (voorman en CEO van het bekende computerbedrijf) is de nieuwe eigenaar van het complete Magnumarchief. De investeringsmaatschappij koopt enkel de prints, het fotoagentschap en de fotografen behouden de digitale collectie en alle rechten op het werk. Magnum begon jaren geleden met het inscannen van het werk en onderzocht al sinds 2006 de optie om het fysieke archief te verkopen.

De nieuwe eigenaar heeft een overeenkomst gesloten met het Harry Ransom Center, aan de universiteit van Texas. Het archief zal hier de komende vijf jaar ondergebracht worden, voor studie en exposities.

Het fotoarchief van Magnum Photos omvat meer dan 180.000 prints en is een van de belangrijkste collecties van de 20e eeuw. De deal werd al in december 2009 in stilte gesloten. Financiƫle details over de transactie zijn niet bekendgemaakt. Volgens de New York Times is het archief verzekerd voor 100 miljoen dollar.