Magnum Photos maakt nieuwe leden bekend

Redactie 1291 0
Tijdens haar jaarlijkse vergadering heeft Magnum Photos besloten welke fotografen zich voortaan volwaardig member mogen noemen. De Nederlandse fotojournalist Geert van Kesteren valt helaas buiten de boot en verliest zijn status als nominee member.

Drie fotografen zagen hun associate member status omgezet worden tot full member van het beroemde fotoagentschap. De gelukkigen zijn Jonas Bendiksen, Antoine d’Agata en Alec Soth.

Ook werden twee nieuwe nominee’s benoemd. De Brit Olivia Arthur en de Amerikaan Peter van Agtmael. Zij zullen zich de komende jaren moeten bewijzen om een volledig lidmaatschap te kunnen verwerven.

Ook zijn er een aantal afvallers te melden, zo wordt het lidmaatschap van Simon Wheatly en Maya Goded niet voorgezet. Ook Nederland is niet meer vertegenwoordigd bij het agentschap. Geert van Kesteren die reeds drie jaar nominee member was bij Magnum, zag zijn status niet omgezet worden in associate member. Hiervoor zou hij tweederde aan voorkeurstemmen moeten krijgen, hij haalde bijna de helft.

Het oordeel werd geveld aan de hand van een presentatie. Hierin liet Geert van Kesteren beelden zien uit Why Mister, Why? en Baghdad Calling, projecten die hij in Irak maakte (eerder tentoongesteld en in boekvorm verschenen).

Van Kesteren vond zijn presentatie gedurfd, niet geheel volgens de Magnum-traditie. “Ze willen eigenlijk een serie van zestig onafhankelijke en iconische foto’s zien. The big picture, zoals ze dat zelf noemen. Mijn selectie was juist een reeks foto’s waarin het sociale en politieke engagement belangrijk zijn. Die benadering is de basis van mijn werk en leverde me de laatste jaren internationale erkenning op." Aldus van Kesteren.

Het ‘verlies’ van van Kesteren ging niet zonder slag of stoot. Tijdens de jaarvergadering werd heftig gediscussieerd over het gaan of blijven van de Nederlandse fotograaf. Voorstanders zien in hem een nieuwe richting in de fotojournalistiek. Tegenstanders hechtten zich aan de traditionele benadering van Magnum.

Van Kesteren is teleurgesteld, maar niet uit het veld geslagen:
“Ik ben de afgelopen jaren een nieuwe koers in geslagen met een projectmatige aanpak van mijn werk. In mijn werk is de oprechte betrokkenheid bij het onderwerp cruciaal. Met de nieuwe projecten waaraan ik nu werk, zet ik die combinatie van betrokkenheid en vernieuwing voort. Die projecten zijn stuk voor stuk zonder enige hulp van Magnum opgezet en uitgevoerd. In die zin verandert er wezenlijk niet veel.” 

Meer informatie en foto’s van de nieuwe leden vind je op magnumphotos.com


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie