Magnum Foundation kent 2016 Emergency Fund-beurzen toe aan 18 fotografen

Magnum Foundation steunt 18 fotografen met Emergency Fund-beurs

PieterMolenaar 566 0
De Magnum Foundation heeft bekendgemaakt dat het 18 fotografen over de hele wereld een Emergency Fund-beurs toegekend heeft met een totaalbedrag van 138.000 dollar. Met het Emergency Fund-steunprogramma wil de Magnum Foundation onafhankelijke fotografen, die diepgravend en creatief verhalen over onderbelichte kwesties in een land, financieel ondersteunen.

Het steunfonds van de Magnum Foundation kent dit jaar de Emergency Fund-beurzen toe in samenwerking met het Prins Claus Cultuurfonds. De Magnum Foundation bevordert creativiteit, innovatie en diversiteit bij documentairefotografie, terwijl het Prins Claus Cultuurfonds daar ondersteunt waar culturele expressie en creatieve vrijheid beperkt is. De samenwerking stelt het Emergency Fund-programma in staat om onafhankelijke geluiden en perspectieven te versterken die meestal niet aan bod komen bij de reguliere media.

18 beurzen toegekend

In totaal is aan 18 fotografen in 15 landen een beurs toegekend. Het is dit jaar voor het eerst dat zo'n grote groep fotografen financiële ondersteuning krijgt. Een onafhankelijk comité heeft de selectie bepaald uit een grotere groep van 140 fotografen. "Ik verwacht dat deze groep van kunstenaars grensoverschreidende en buitengewone fotografie zullen laten zien in 2016 en ver daarna. Ze zijn een opmerkelijke groep van getalenteerde, diverse en toegeweide mensen", aldus comitélid James Wellford.

Projecten

De thema's van de fotoprojecten die de 18 fotografen bezighouden zijn divers. Zo krijgt fotograaf Injinaash Bor een bijdrage uit het fonds voor zijn project is een beurs toegekend voor zijn project Mogolian Modern Teenagers waarbij de tegenstelling tussen jongeren op het platteland en in stedelijke gebieden in Mongolië uitgelicht wordt. Thomas Dworzak bedocumenteert met een 'visuele gids' de vluchtelingenstroom in Europa, terwijl Danny Wilcox Frasier al sinds 2003 de impact van de ontvolking van landelijke gebieden in de Verenigde Staten laat zien. Kijk op de website van de Magnum Foundation voor meer informatie over de projecten.

© Katie Orlinsky

© Nadege Mazars