Magic Lantern v2.3 in de praktijk

jesse kraal 15981 0
We schreven al eerder dat Magic Lantern een stabiele versie heeft uitgebracht van versie 2.3. Nieuwsgierig als we zijn hebben we de software ook op onze eigen 5D Mark II geïnstalleerd om te zien of de lantaarn echt zo magisch is. Vooral voor filmers blijken er veel voordelen te zijn.

Het begon ooit met een paar nerds die er achter kwamen dat je de firmware van Canon-compactcamera's kunt hacken, waardoor ze bijvoorbeeld ook in raw kunnen fotograferen. Die community werd steeds groter en ging zich op een gegeven moment ook richten op dslr's. Om een lang verhaal kort te maken: Magic Lantern versie 2.3 is uitgebracht voor de Canon 5D Mark II, 60D, 50D, 600D, 550D en 500D.

Instalatie

Instaleren blijkt eenvoudig, al is het van belang dat je eerst de originele firmware van je camera naar de juiste versie brengt. Daarna blijkt het een kwestie van een aantal bestanden op een geformateerde geheugenkaart kopieeren en het firmware-updateproces nogmaals te doorlopen.  Ongeveer vijftien seconden later heeft Magic Lantern zichzelf geïnstaleerd.

Magic Lantern
Magic Lantern biedt nog veel meer mogelijkheden dan de
originele firmware van je camera

Info en uitleg

Als je dacht dat je camera al veel menu-vensters had, druk dan eens op de knop met het prullenbak-icoontje. Hiermee roep je het Magic Lantern-menu op: tien pagina's met tussen de zeven en tien in te schakelen functies. Gelukkig kun je met de info- of disp-knop direct een uitleg krijgen over de geselecteerde functie, met de menu-knop kun je instellingen die je niet gebruikt onzichtbaar maken.

Opties voor fotografie

Verreweg de meeste functies spitsen zich toe op video, al zijn er ook voor fotografen interessante nieuwe mogelijkheden, waaronder een zelfontspanner die reageert op verandering in beeld of belichting of op geluid. Ook is er een automatische hdr-functie. Het enige wat jij hoeft te kiezen is je diafragma en de belichtingsstappen, de camera bepaalt zelf hoeveel opnames er nodig zijn om het complete dynamische bereik van de scene vast te leggen. Ook is er een geavanceerde timelapse-tool in de software gebouwd, met veel instelmogelijkheden.

Magic Lantern
Op deze voorbeeldfoto van Magic Lantern zie je een aantal weergaveopties uit het filmvenster uitgelegd. Vooral focus peaking blijkt zeer effectief.

Weergave tijdens video

De extra mogelijkheden die het filmen gemakkelijker moeten maken beginnen al bij het liveview-beeld. Zo maakt focus peaking scherpstellen een stuk eenvoudiger, net als de naar wens op te roepen loupe die je focuspunt uitvergroot. Ook de audiolevels en een histogram kunnen naar keuze tijdens de opname worden weergegeven.

Magic Lantern
Met zogenaamde zebra's kun je onder- en overbelichte delen in je foto of video zichtbaar maken, ook voor een enkele kleur (zoals op de bananen in het voorbeeld)

Scherpstelling

Objectieven met autofocus kun je scherpstellen met de joystick achterop je camera, het is ook mogelijk om een automatische rackfocus uit te voeren. Je kiest het punt waarop je scherpstelling moet eindigen en je selecteerd een startpunt. Met een druk op de knop voert je camera automatisch een vloeiende rackfocus uit (zie video).

Onder de indruk

De mogelijkheden zijn te divers om allemaal te bespreken, veel staat er uitgelegd op de website van Magic Lantern. Wij zijn in ieder geval onder de indruk van deze aangepaste firmware. Nu kenden we een aantal functies al uit een beta die we eerder onder de loep namen, versie 2.3 draait een stuk stabieler.

Wel is er een waarschuwing voor iedereen die dit zelf wil proberen met zijn camera: het is volledig op eigen risico. Lees sowieso de installatie-handleiding goed voor je begint met de instalatie. Momenteel kun je Magic Lantern 2.3 alleen downloaden na een kleine donatie, vanaf 12 augustus is de firmware ook gratis te downloaden.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse