Magic Lantern brengt hdr-video naar 550D, 600D en 60D

jesse kraal 5478 0
Onder sommige omstandigheden is het dynamisch bereik van je spiegelreflexcamera niet meer toereikend om de hoge en de lage lichten beide goed weer te geven. Met fotografie kun je in zo'n geval hdr gebruiken, vanaf 22 december kan dat ook tijdens het filmen.

Magic Lantern is onder veel Canon-filmers en fotografen bekend, de firmwarehack biedt veel extra opties die Canon zelf niet in haar camera's stopt. Denk bijvoorbeeld aan zebra-stripes en focus-stacking. Ze komen nu met hdr (High Dynamic Range) voor videobeelden.

Magic Lantern
Magic Lantern biedt diverse geavanceerde functies voor filmen en fotograferen met Canon dslr's

Combineren

Hdr is bekend uit de fotografie, je combineert twee of meer opnames met een verschillende belichting tot één beeld. Je kunt dan uit een beeld je lichte partijen halen en uit een ander beeld je donkere partijen. Je houdt een foto over met een groter dynamisch bereik dan je camera zelf heeft.

De hdr-filmbeelden komen op een dezelfde manier tot stand. Magic Lantern splitst de 24, 25 of 30 beelden per seconde op in twee reeksen. Om en om worden deze beelden opgenomen met twee verschillende iso-waarden. Vervolgens worden de lege frames in beide reeksen door middel van interpolatie opgevuld.

Door de reeksen uiteindelijk weer samen te voegen en uit de hoge-iso-reeks de hoge donkere partijen te nemen en uit de lage-iso-reeks de lichte, krijg je een hdr-beeld met een groot dynamisch bereik. Nadeel is dat de uiteindelijke video geen progeressive-beeldkwaliteit biedt, maar interpolated-kwaliteit. Vooral beweging zal net wat minder soepel worden weergegeven.


De video werd opgenomen in Enschede, door Bart Boog van Red Kite Media voor Magic Lantern

Niet voor 5D Mark II en 7D

De update komt in eerste instantie beschikbaar voor de Canon 550D, 600D en 60D. Canon's meest gebruikte camera's voor video, de 5D Mark II en de 7D, zijn helaas (nog) niet geschikt voor de update. De 5D Mark II zou de hoge framerates niet aankunnen terwijl de dubbele Digic-processoren van de 7D de camera lastig te hacken maken.

Je kunt de update vanaf 22 december downloaden vanaf de Magic Lantern Wikia-pagina. Het is geen officiële update van Canon, dus het gebruik van de software is op eigen risico. Gelukkig zijn er tot op heden geen grote problemen opgetreden bij gebruik van eerdere versies van Magic Lantern.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse