Maakt Tamron de ZEISS Batis 85mm f/1.8?

Julian 1608 0
Het Japanse Egami-blog heeft een patent van Tamron ontdekt waarin een 85mm f/1.8-objectief met beeldstabilisatie wordt omschreven. Het optisch ontwerp lijkt veel op dat van de recent geïntroduceerde ZEISS Batis 85mm f/1.8. Ook is er een ontwerp voor een 180mm f/2.8.

Tamron 85mm f/1.8 VC patentHoewel ZEISS nog geen tekening van het optisch ontwerp van de Batis 85mm f/1.8 met beeldstabilisatie heeft getoond, komen de specificaties volgens Egami overeen met het ontwerp dat getoond wordt in een patent van Tamron.

ZEISS publiceerde onlangs een FAQ waarin vragen over de nieuwe Batis-objectieven beantwoord worden. Daarin komt ook de vraag 'waar worden de Batis-objectieven gemaakt' naar voren. ZEISS antwoordt hierop:

'Voor de productie van ZEISS-objectieven gebruiken we een globaal netwerk van vertrouwde partners in de optische industrie, die we opgebouwd hebben gedurende vele jaren. ZEISS Batis-objectieven worden gemaakt in Japan.'

Ondanks dat ZEISS niet letterlijk zegt wie het objectief maakt, is het dus mogelijk dat Tamron de genoemde partner is en verantwoordelijk is voor het glaswerk van de Batis 85mm f/1.8. Hoewel fabrikanten hier zelf geen uitspraken over doen, zijn er waarschijnlijk meer van dit soort samenwerkingen. Zo heeft Sigma een patent in handen van een 75mm f/1.8-objectief, dat overeenkomt met de Olympus M.Zuiko 75mm f/1.8 ED.

ZEISS Batis 180mm f/2.8 op komst?

Het Tamron-patent toont meerdere ontwerpen. Naast een 85mm f/1.8 VC is ook een 180mm f/2.8 te zien. ZEISS maakte in de eerdergenoemde FAQ bekend te werken aan meer Batis-objectieven, zonder details te noemen.

Mocht Tamron inderdaad (mede)verantwoordelijk zijn voor de Batis 85mm f/1.8, dan lijkt de komst van een 180mm f/2.8-variant een rëeele mogelijkheid.