Lytro Light Field Camera

Lytro Light Field Camera nu officieel

jesse kraal 6211 1
Na maanden van teasen is de Lytro Light Field Camera nu eindelijk gepresenteerd. Foto's uit de kleine camera hoef je pas achteraf scherp te stellen. Met een vanafprijs van 399 dollar is de camera verrassend voordelig geprijsd.

Een camera waarbij je achteraf kunt bepalen welk deel van je foto scherp is, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch brengt Lytro zo'n camera binnenkort op de markt. De light-field-sensor slaat geen tweedimensionaal plaatje op, maar onthoudt naast de standaardinformatie over kleur en lichtintensiteit ook de richting van de lichtstralen.

Lytro Light Field Camera

Microlensjes

De camera kan deze informatie registreren door voor een conventionele beeldsensor een set microlensjes te plaatsen. Dit levert verschillende varianten van dezelfde foto op, allemaal net iets verschillend van elkaar. De software kan deze informatie vertalen naar een beeld waarbij je de informatie kunt gebruiken om pas achteraf het punt te bepalen waar de scherpte moet liggen.

Een nadeel van deze techniek is dat de resolutie van de opgenomen afbeelding veel kleiner is dan de oorspronkelijke resolutie van de beeldchip. Volgens Lytro's CEO Ren Ng is dat geen groot probleem. De camera is met name bedoeld voor mensen die snel en gemakkelijk een moment willen vastleggen en bijvoorbeeld via facebook willen delen met de rest van de wereld. Hij wil dan ook niet vertellen wat de resolutie is van de uiteindelijke foto's, behalve dat die ten minste 'HD' is (dat kun je ruim opvatten, we vermoeden iets meer dan 1080 x 1080 pixels). Overigens kun je, ook als de foto's online staan, het punt waar de scherpte ligt nog verschuiven.

Lytro Light Field Camera

Drie knoppen en een touchscreen

Het ontwerp van de camera is zo simpel mogelijk gehouden, met alleen een ontspanknop, een knop om te zoomen en een aan/uit-schakelaar. Op de achterkant van het toestel vind je een klein touchscreen met een resolutie van 128 x 128 pixels waarop je de compositie kunt bepalen en je foto's kunt terugkijken.

Het formaat van de camera wordt voornamelijk bepaalt door het 8x-zoomobjectief met een constant diafragma van f/2. Effectief komt het bereik van het objectief uit op 35-280mm kleinbeeldequivalent. Het grootste deel van de camerabehuizing bestaat uit aluminium, de achterzijde heeft een rubberen laagje voor een betere grip.

Lytro Light Field Camera

Een vleugje Apple

Het geheel doet denken aan een zeer dikke iPod Nano met een vleugje jaren zeventig. De batterij en het geheugen zijn geïntegreerd in de behuizing. Het opladen van de batterij en het exporteren van de foto's kan via de mini-usb-aansluiting.

Lytro Light Field camera

Bewegend beeld

Het Amerikaanse C-Net was bij de introductie van de Lytro-camera en maakte een hands-on filmpje waarin het gebruik van de camera duidelijk wordt uitgelegd. 

Voorbeeldfoto's

We haalden het al eerder aan, ook online kun je nog kiezen welk punt scherp moet worden weergegeven. Hieronder vind je een aantal voorbeeldfoto's die zijn gemaakt met de Light Field Camera. Met een enkele klik bepaal je het scherptepunt, door dubbel te klikken kun je nog iets inzoomen op de afbeelding.

Prijzen en beschikbaarheid

De Lytro Light Field Camera komt beschikbaar in drie varianten; een blauwe en een grijze met 8GB en ruimte voor 350 foto's en een rode met 16GB interne opslag wat ruimte biedt aan 750 foto's. De prijzen bedragen respectievelijk 399,- en 499,- dollar.

De eerste levering van de Lytro Light Field Camera's wordt begin 2012 verwacht, maar in Europa zullen we nog wat meer geduld moeten hebben: de eerste camera's zijn alleen voor de VS bedoeld. Overigens werkt de bijbhorende software alleen Apple's Mac OS X, aan een Windows-versie van de software wordt gewerkt.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Arumes

Er is nog een goede toepassing naast de genoemde doelgroep. Als er echt een (35-)280 equiv. F/2 objectief in zit, met scherpstelling achteraf, dan kan het een heerlijk apparaatje voor sportfotografen zijn. 't Is natuurlijk nog even afwachten hoe snel de camera werkt.