Lytro Cinema schiet 300fps met 755 megapixels per frame

Lytro Cinema schiet 300fps met 755 megapixels per frame

PieterMolenaar 938 0
Lytro heeft zijn Lytro Cinema-camerasysteem voor filmproductiebedrijven aangekondigd. De Lytro Cinema-camera kan 300 beelden per seconde kan schieten met in totaal 755 megapixels per frame. Het systeem maakt het onder meer mogelijk om in postproductie de focus en de stand van de camera aan te passen en virtueel in te zoomen.

Nadat Lytro in november vorig jaar zijn professionele Lytro Immerge-vr-systeem presenteerde en het onlangs bevestigde uit de consumentenmarkt gestapt te zijn, richt het bedrijf zijn pijlen nu direct op Hollywood. "Lytro Cinema heeft maling aan de traditionele manier van werken op een set, waardoor filmmakers shots kunnen maken die tot op heden onmogelijk waren", aldus Jon Karafin, hoofd Light Field Video bij Lytro.

Postproductie

Het Lytro Cinema-lichtveldcamerasysteem kan met 300fps beelden schieten die per frame bestaan uit 755 megapixels. Vanwege de gebruikte lichtveldtechnologie is het mogelijk om in de nabewerking onder meer heel precies de focus en de zogenoemde 'shutter angle' aan te passen, en de positie en hoek van de camera - in beperkte mate - te variëren. Tevens is het mogelijk om in postproductie virtueel in en uit te zoomen op het beeld. Omdat van elk frame niet alleen de kleur en intensiteit van de pixels bekend is, maar ook een dieptemap gemaakt wordt, hoeven filmscenes waarbij de achtergrond gevormd wordt door computerbeelden niet meer voor een groen scherm gefilmd te worden.

Goedkoper

In zijn persbericht van de Lytro Cinema laat Lytro doorschemeren dat zijn filmoplossing filmmaatschappijen een aanzienlijke kostenbesparing op kan leveren. De opnametijd kan namelijk verkort worden, doordat sommige effecten gewoon in nabewerking gedaan kunnen worden, in plaats dat op de set complexe handelingen uitgevoerd moeten worden. Ook hebben regisseurs meer vrijheid om naderhand bijvoorbeeld toch een ander soort shot te maken dat beter werkt voor een filmproductie. Lytro is van plan om later deze week op de NAB 2016-beurs een eerste korte film, gemaakt met het Lytro Cinema-systeem, te tonen.

Naast een camera maken ook een speciale server, editing software en renderopties voor bijvoorbeeld stereoscopie en variabele framerates onderdeel uit van de Lytro Cinema-oplossing.