Luxi tovert iPhone om in meter voor opvallend licht

jesse kraal 3934 1
Digitale camera's (ook die in je smartphone) kunnen alleen gereflecteerd licht meten. Er zijn wel apps waarmee je je telefoon omtovert tot lichtmeter, maar die beperking blijft. De Luxi brengt daar verandering in, het opzetstukje maakt van je iPhone een lichtmeter die met opvallend licht overweg kan.

Duik in de App Store of Google Playstore en je komt diverse apps tegen die je smartphone omtoveren in een lichtmeter. Van simpel tot geavanceerd, er is keuze genoeg. Alle apps hebben echter één beperking en dat is dat ze alleen gereflecteerd licht kunnen meten. Om tot een meting te komen, moet de camera de hoeveelheid licht vergelijken met 'gemiddeld grijs'. In het geval van een donker of juist licht onderwerp levert dat dikwijls problemen op.

Luxi
Links de scene zoals de camera denkt dat deze goed uitgelicht is. Meet je het opvallende licht op het onderwerp, in dit geval het kind, dan kom je op een heel andere belichting uit.

Opvallend licht

De oplossing is een meter voor opvallend licht. Je meet dus het licht dat op je onderwerp valt voordat het gereflecteerd wordt. Daardoor is je meting veel objectiever, omdat kleur en helderheid van je onderwerp geen invloed hebben op de meting. Lichtmeters voor opvallend lichtmeting hebben vrijwel altijd een halfdoorschijnende witte halve bol boven de meetsensor.

Luxi

Zou je smartphone ook als opvallend lichtmeter werken als je zo'n witte halve bol over je camera plaatst? Dat moet James Flynn uit San Fransisco zich afgevraagd hebben. De conclusie bleek een volmondig ja en dat heeft hem er toe gezet een eenvoudig opzetstuk te bedenken voor (sorry Android-gebruikers) iPhones. Het adaptertje luistert naar de naam Luxi.

Met een 3D-programma ontwierp hij een eenvoudig kunststof opzetstuk, voorzien van die bekende halve witte bol. Voor vijfentwintig dollar moet het apparaat uiteindelijk in de winkel belanden, voor negentien dollar plus vijf dollar verzendkosten (omgerekend zo'n zestien euro) kun je via Kickstarter nu al een bestelling plaatsen. Vermoedelijk worden de eerste exemplaren aan het begin van de zomer geleverd.

Succes

Overigens kunnen we het apparaat nu al een succes noemen, op het moment van schrijven is er een week na publicatie op kickstarter al 66.000 dollar geïnvesteerd. Het streefbedrag van 10.000 dollar is dus ruimschoots gehaald.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Patrickcreemers

Werkt dit ook voor HTC?