Luís Cerqueira - Natuur- en Landschapsfotografie

Redactie 1168 0
Luís Cerqueira uit Lissabon, Portugal, vertelt over zijn landschapsfotografie en zijn bewondering voor de natuurfoto’s van Frans Lanting.

Zonder twijfel zijn natuur- en landschapsfotografie favoriet bij Luís  Cerqueira. Ooit kreeg hij een oude analoge camera van zijn vader, maar nu Luís een DSLR heeft, neemt zijn passie voor fotografie pas echt serieuze vormen aan. Luís: “Er zijn geen grenzen aan het experimenteren met digitale fotografie als je eenmaal de basisapparatuur hebt aangeschaft.  Doordat ik ook vaak op pad ga met een aantal fotografen, wil ik steeds meer fotograferen en leren.”

Op ontdekkingstocht
Eens in de zoveel tijd spreekt Luís voor zonsopkomst of –ondergang  met bevriende fotografen af. Zij reizen dan naar een plek af en blijven daar tot twee uur nadat de zon is opgekomen of ondergegaan. Over de samenwerking met de fotografen zegt Luís: “We delen taken zoals het bestuderen van het weerbericht en de navigatie. Ook delen we de kosten voor het eten en de benzine. Op de terugweg bekijken we potentiële interessante plekken om de volgende keer naar af te reizen.”

Bewondering voor Frans Lanting
Luís werd gestimuleerd om meer te gaan doen met landschapsfotografie na het zien van de natuurfoto’s van een Nederlandse fotograaf: “Ik weet nog dat ik een National Geographic-tijdschrift kocht, waarin ik een artikel vond met daarbij natuurfoto’s van Frans Lanting. Bij het zien van de beelden had ik niet het idee dat ik de locaties wilde bezoeken. Ik dacht eraan dat ik heel graag zoals Frans Lanting zou willen fotograferen. Hij was één van de eerste fotografen waardoor ik op een serieuze manier naar fotografie ging kijken.”

Hotspots in Portugal
De meeste natuurfoto’s maakt Luís in een straal van 100km rond zijn woonplaats Lissabon; dichtbij genoeg om ergens te zijn voor zonsopgang of –ondergang. Luís: “Ik hou van de Noordelijke kustlijn van Lissabon, de Sado en Tagus zeearmen  en het Sintra-bos. De zuidelijke vlakte Alentejo is ook een mooie plek om bomen en velden te fotograferen. Ook zou ik graag nog eens het nationale park Peneda-Gerês willen bezoeken, waar mijn ouders geboren zijn. Het is er nooit van gekomen.”Ten years after


Heartbeat


Something about faith


The realm of shadows


Infinity is hard to comprehend

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie