Loverboys – Roy Dames

Julian 1554 0
Loverboys ontstond tijdens de opnames van de gelijknamige vierdelige tv-documentaire serie van regisseur en fotograaf Roy Dames. De fotoserie is gratis te bezichtigen in de Melkweg Galerie.

De expositie toont foto’s van de familie Kolman, waarvan dochter Tamara ontsnapt is uit een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Sindsdien is ze vermist en naar verluidt ten prooi gevallen aan loverboys. Ook zien we de hoog begaafde en aantrekkelijke Chrissy en haar ouders zich voorbereiden op de rechtszaak tegen haar vroegere loverboy.

Vervolgens is er de familie De Heer uit Almere. Dochter Kelly lijdt aan Ehlers Danlos Syndroom, een genetische ziekte waardoor ze zich bij de minste stootjes ernstig kan verwonden. Als gevolg hiervan heeft ze een minderwaardigheidscomplex ontwikkeld en is ze in de greep gekomen van loverboy Earl. Toen ze weigerde de prostitutie in te gaan is ze ingezet als drugskoerier. Op het vliegveld van Madrid is ze gepakt met vier kilo heroïne en veroordeeld tot tien jaar cel. Onlangs is Kelly overgebracht naar Nederland waar ze gedetineerd zit in Zwolle en is in afwachting van de uitspraak van de Nederlandse rechter.

Ook fotografeerde Roy Dames de oprichtster van de stichting ‘Stop Loverboys Nu’, Anita de Wit. Zij is de moeder Angelique. In 2005 is Angelique in contact gekomen met een loverboy en misbruikt als prostituee. Lange tijd zat ze opgesloten in een ruimte in Rotterdam. Angelique is ontsnapt en - na een lange zwerftocht langs diverse hulpverleningsinstanties - verblijft ze momenteel in een opvangtehuis in het buitenland.

Roy Dames (1953, Heemskerk) produceerde en maakte vele tv-documentaires (series) over sociale en maatschappelijke problematiek vanuit een 'human interest' benadering. Voor zijn documentaires probeert hij datgene te laten zien wat normaliter niet getoond wordt. Hij werkt(e) samen met bijna alle Nederlandse publieke omroepen en de commerciële zenders en buitenlandse zenders als BBC, SDR (Duitsland), ORF (Oostenrijkse tv).


Kelly, Foto: Roy Dames


Loverboy, Foto: Roy Dames