Lomography Petzval

Lomography Petzval-objectief te pre-orderen

jesse kraal 2760 0
Na diverse plastic toycamera's, LC-A's en filmrolletjes is Lomography toch gezwicht voor het digitale tijdperk. Dat doen ze echter niet zonder een flinke scheut melancholiek, want hun Petzval-objectief voor dslr's lijkt op het eerste gezicht anderhalve eeuw oud te zijn. Dat klopt zelfs voor een deel.

Lomography is vooral bekend van de analoge plastic camera's zoals de Diana, Holga en de Fisheye. Wellicht ken je het bedrijf ook van de reproductie van de Lomo LC-A of de verschillende analoge films die ze maken. Wat hun producten tot nu toe gemeen hadden, was dat ze eigenlijk uitsluitend voor analoge fotografie waren bedoeld.

Petzval
Voor het eerst richt Lomography zich met een product duidelijk op digitale fotografie.

Petzval

Daar komt verandering in met het Lomography Petzval-objectief, dat ze in samenwerking met het Russische Zenit hebben ontwikkeld. Dit 85mm-objectief grijpt terug op het verleden, in de tweede helft van de negentiende eeuw werden Petzval-objectieven veelgebruikt voor platencamera's. Deze objectieven hebben door hun optische constructie een opvallende en kenmerkende bokeh.

Petzval
De typische bokeh is kenmerkend voor Petzval-ontwerpen.

Messing

Lomography heeft het ontwerp afgestoft en verkleind, zodat het geschikt is voor digitale fullframe- of aps-c-camera's van Canon en Nikon. Het uiterlijk grijpt ontegenzeggelijk terug op de klassieke objectieven, met een ongelakte messing behuizing en een stelschroef voor de scherpstelling. Het diafragma regel je door plaatjes met gaten met verschillende diameter in het objectief te steken.

Petzval

Prijs en beschikbaarheid

Via Kickstarter heeft Lomography eerst de nodige fondsen geworven om het objectief in productie te kunnen nemen. Mensen die via de crowdfundingsite een bestelling hebben geplaatst krijgen binnenkort als eerste hun objectief. Ook kun je nu via de Lomography-website alvast een bestelling plaatsen voor een Canon- of Nikon-variant. Het objectief kost 549 euro en komt met een draagtas, inspiratieboek en de nodige diafragma-schuifjes. Vind je de gouden tint van messing iets te veel van het goede, dan kun je voor 649 euro ook een gelimiteerde zwarte variant kopen. Bestel je nu, dan heb je het objectief vermoedelijk rond mei 2014 in huis.

Petzval

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse