Lomography komt met filmscanner voor smartphones

jesse kraal 1551 0
Facebook is de grootste fotowebsite ter wereld en iedereen lijkt er graag zijn dagelijkse beslommeringen te willen delen. Ook de 'analoge instagrammers' kunnen binnenkort meedoen, Lomography.com komt met een filmscanner voor smartphones.

Vele uren zijn er al besteed aan de discussie over het nut van analoge fotografie in dit digitale tijdperk. Een van de grootste voorvechters van analoge fotografie, het Oostenrijkse Lomography.com, slaat echter een brug tussen beide kampen. Via Kickstarter heeft het bedrijf het benodigde geld binnengeharkt om een kleinbeeldfilmscanner die gebruik maakt van je smartphone op de markt te brengen.

Simpel

Het apparaatje is behoorlijk simpel van opzet: aan de bovenkant klem je je smartphone vast, waarmee je vervolgens een foto kunt maken van het negatief of positief dat voor een gelijkmatig verlicht raampje wordt geplaatst. Met een draaiknop kun je het filmstrookje vervolgens door het apparaat halen. Alle iPhones zijn compatibel met de Lomo-filmscanner en ook een groot aantal Android-telefoons kunnen met de scanner overweg.

Behalve het apparaat zelf, hoort bij de scanner ook een speciale app. Lomography.com brengt deze uit voor zowel iOS als Android. Vooral voor de nodige kleurcorrectie zal deze app goed van pas komen, want het simpelweg inverteren van de kleuren van een negatief geeft geen erg natuurgetrouw resultaat. Daarnaast kun je met de app ook kiezen welk formaat het negatief heeft (normaal 35mm of het smallere Lomokino-formaat) en is het mogelijk meerdere scans te combineren tot één panorama.

Lomo Scanner

Prijs en beschikbaarheid

Momenteel is de Lomo-filmscanner nog een prototype, maar gezien het succes op Kickstarter verwachten we deze binnen niet al te lange tijd ook in de Lomo-store. Als je niet kunt wachten, steun dan het Kickstarter-project voor 50 dollar en krijg als een van de eersten een exemplaar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse