Lomography herintroduceert 110-film

jesse kraal 3518 0
Lomography komt met een nieuwe zwart-witfilm in 110-formaat. Daarmee is dit kleine fotorolletje, of eigenlijk cassette, weer terug van weggeweest. In 2009 stopte Kodak namelijk als laatste fabrikant met de productie van deze film. Behalve zwart-wit, moeten er in de toekomst meer soorten film komen.
Lomo Orca

Negatieven van een 110-film zijn qua oppervlakte ongeveer vier keer kleiner dan 35mm-film. De kwaliteit van de foto's is dan ook aanzienlijk minder dan die van kleinbeeld, hoogwaardige camera's als de Pentax Auto-110 ten spijt. Lomografie gaat niet over technisch perfecte foto's, dus de mindere kwaliteit van 110-film is dan geen punt.

Orca black&white-film

De eerste 110-film die Lomography op de markt brengt is de zogenaamde Orca-film (vernoemd naar het grote zeezoogdier) met een gevoeligheid van 100 asa. De eerste lichting komt in een oplage van slechts vijfduizend films en heeft geen schutpapier, voor extra lichtlekken. Later zal er waarschijnlijk ook een gewone variant van de zwart-witfilm verschijnen.

In de toekomst kunnen we volgens Lomography meer 110-films uit hun fabriek verwachten, wellicht ook kleur- en/of dia-film. De Orca black&white-film kost 6,90 euro per cassette en is geschikt voor alle 110-camera's.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse