Licht buigen met de Rogue Flashbender

Redactie 2883 0
Flitsen is niet moeilijk: flitser op je camera, richten en vuur. Maar het resultaat is dan niet altijd zoals je zou willen. Met de 'Rogue Flashbender', een soort buigzaam reflectiescherm voor op je flitser, heb je veel meer controle over je licht.

Met die fijne radiotriggers of infraroodsystemen van tegenwoordig is off-camera flitsen niet veel moeilijker dan flitsen vanaf de camera. Nog een parapluutje ervoor en je licht wordt nog lekker zacht ook.

Maar goed, dan heb je alles volop in het licht: duidelijk, scherp en herkenbaar. Mooi toch? Of moet je misschien nog een stapje verder gaan? Een foto kan veel spannender worden als je delen van het hoofdonderwerp niet verlicht. Het is misschien wat lastiger omdat je wat exacter moet werken, maar je hebt wel ineens veel meer sfeer in je foto.

Er zijn verschillende hulpmiddelen - lichtvormers zoals grids en snoots - om het licht wat meer in één richting te sturen. Ze zijn zelf te maken, maar ook kant en klaar te koop.

Lichtvormer

Sinds kort is er de Rogue Flashbender. Een lichtvormer die met een een elastiek op je flitskop bevestigd kan worden. En zoals de naam al doet vermoeden: hij laat zich buigen. Je kunt de vorm veranderen van een plat of gebogen vlak van circa twintig bij twintig centimeter waar je tegenaan flitst tot een smal strookje of een buis zodat hij als een snoot in te zetten is.

Ik heb hem nu een tijdje in gebruik, in eerste instantie vooral als snoot. Doordat hij buigzaam is laat hij zich mooi kneden tot een heel klein of een iets breder bundeltje licht op een gezicht of een achtergrond. Je kunt ook een mooi effect creëren door hem open te buigen en dan gebruikt als een vrij zachte, maar toch gerichte lichtbron voor portretten.

Flitsen

Met een flitser op de camera zou je ook wel tegen de uitgevouwen Flashbender aan kunnen flitsen. Het formaat van je flitser wordt groter, met als bedoeling het licht wat zachter te maken. Dat kan goed werken als je van heel dichtbij, hele kleine voorwerpen fotografeert. Licht wordt namelijk zachter naarmate de lichtbron ten opzichte van je onderwerp groter wordt: het valt er dan mooi omheen.

De Rogue Flashbender is verkrijgbaar in een Small en Large-uitvoering, voor respectievelijk zo'n 50 en 55 euro.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie