Libische leger laat westerse journalisten vrij

Redactie 656 0
Alle westerse journalisten en fotografen die door het Libische leger waren opgepakt de afgelopen dagen zijn weer in vrijheid gesteld. Na de vier journalisten van de New York Times, zijn nu ook de journalisten van AFP en een fotograaf van Getty op vrije voeten.

Vorige week werden vier journalisten van de New York Times, waaronder de fotografen Tyler Hicks en Lunsey Addario, opgepakt door het Libische leger. Zij werden samen met journalist Anthony Shadid en verslaggever Stephen Farrell afgelopen maandag vrijgelaten door de autoriteiten. Voor laatstgenoemde wordt het bijna routine; Farrell werd twee jaar geleden in Afghanistan ontvoerd door de Taliban, maar moest toen bevrijd worden door Britse commando's.

Getty Images

Na de vrijlating van de journalisten van de New York Times waren er echter alweer nieuwe vermisten: fotografen Joe Raedle van Getty Images en Roberto Schmidt van AFP, net als zijn collega AFP-verslaggever Dave Clark. Ook werden er vier journalisten van Al Jazeera gevangen genomen door de Libische regering.

Vrijlating

Vanochtend werd bekendgemaakt dat de drie westerse journalisten in de nacht van dinsdag op woensdag weer zijn vrijgelaten in Tripoli. Over het lot van de Al Jazeera-medewerkers is nog niets bekend. De journalisten van het Franse AFP en de fotograaf van Getty zijn volgens verschillende media aangekomen in het Rixos-hotel in het centrum van de Libische hoofdstad. 

Bij de bekendmaking van hun vrijlating stelde een woordvoerder van het Libische regime dat de verslaggevers 'mogen terugkeren naar hun familie als ze dat wensen, of ze mogen blijven en legaal in Tripoli werken indien ze dat willen'. In een zelfgeschreven artikel in de New York Times is echter te lezen dat de journalisten bruut zijn behandeld door de Libische militairen.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie