Lezing over ‘De vallende soldaat’ van Robert Capa

Julian 1827 0
De discussie rond Capa’s ‘vallende soldaat’ laaide afgelopen zomer weer op. Een Spaanse krant kwam met nieuw bewijs. Op 18 oktober is er in het Nederlands Fotomuseum een lezing over de beroemde foto.

Vanaf 10 oktober is de iconische foto te zien in het Nederlands Fotomuseum, als de tentoonstelling ‘This is War!’ van Robert Capa en Gerda Taro van start gaat. De expositie omvat meer dan 250 foto’s, waaronder recent ontdekt werk.

Lezing

Op 18 oktober geeft Cynthia Young, assistent curator van het Robert Capa archief van het International Center of Photography in New York, in het Nederlands Fotomuseum een lezing over de ‘vallende soldaat’. De vraag of de foto al dan niet in scene is gezet staat hierin centraal.

Met de vondst in 2007 van The Mexican Suitcase met negatieven van Robert Capa en Gerda Taro hoopte men op uitsluitsel hierover. Afgelopen zomer is weer een nieuw ingrediënt aan de discussie toegevoegd: klopt de locatie wel? Volgens de Spaanse krant El Periodico is de foto ver van de frontlinies gemaakt en dus niet authentiek.

Het bijwonen van de lezing kost 10 euro per persoon (excl. museumentree). Aanmelden is noodzakelijk. De lezing begint om 14 uur en eindigt om ongeveer 16 uur.


'Vallende Soldaat' Dood van een Loyalist Militielid
Cerro Muriano, Cordoba, Spanje, 5 september 1936
foto: Robert Capa
Estate of Cornell Capa / ICP