Lezing oorlogsfotografie door Teun Voeten

Julian 1127 0
Photo Wise organiseert woensdagavond 3 maart een lezing over ethische en esthetische dilemma's in oorlogsfotografie door fotojournalist Teun Voeten. Toegang is gratis, aanmelden is verplicht.

Teun Voeten geldt als een van de belangrijkste oorlogsfotografen in Nederland. In deze lezing toont hij een selectie uit zijn werk en praat over de ethische en esthetische aspecten van zijn werk. Hoe vertaalt en communiceert men een uitermate complexe realiteit in tweedimensionale momentopnames? Kan een oorlogsfoto mooi zijn? Kan men menselijk lijden als een afstandelijk waarnemer registreren? Tevens gaat hij op de praktische realiteit van het vak in en de pragmatische keuzes die men soms moet maken in een snel veranderend medialandschap.

Over de fotograaf

Teun Voeten studeerde culturele antropologie en filosofie aan de Rijksuniversiteit Leiden. Het fotograferen leerde hij van zijn oom, architectuur­fotograaf Sybolt Voeten. Na zijn studies legde Voeten zich toe op de oorlogsverslaggeving met tekst en beeld. Hij maakte reportages onder andere in Ex-Joegoslavië, Tsjetsjenië, Rwanda, Soedan, Sierra Leone, Liberia, Afghanistan, Irak, Libanon, de Gaza strook, Honduras en DR Kongo.

Zijn werk werd gepubliceerd in diverse nationale en internationale tijdschrift en dagbladen. Voeten is auteur van twee boeken: “Tunnelmensen”, Atlas 1996, een journalistiek/­antropologische verslag van een ondergrondse kolonie daklozen in New York. In 2000 publiceerde hij bij Meulenhoff “How de Body? Hoop en Horror in Sierra Leone”, een verslag van een bijna fatale missie tijdens de burgeroorlog in dit Afrikaanse land. Voeten woont afwisselend in New York en Brussel. Momenteel werkt Voeten aan een fotoboek over het drugsgeweld in Mexico dat begin 2011 verschijnt.