Lezing en film Sanne Sannes in Foam

Julian 1095 0
Naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Darkness and Light’ van Sanne Sannes organiseert Foam op dinsdag 1 december een lezing over het leven en werk van de fotograaf en wordt zijn film ‘Dirty Girl’ vertoond.

Op 29 oktober opende in Foam_Fotografiemuseum de tentoonstelling Darkness & Light die een overzicht geeft van het fotografische werk van Sanne Sannes (1937-1967). Deze tentoonstelling is nog te zien tot en met 9 december 2010.

Foam en Het Rijksmuseum Amsterdam organiseren op dinsdag 1 december een avond waarin verder wordt ingegaan op leven en werk van Sanne Sannes. Het programma ziet er als volgt uit:

Inleiding Hans Rooseboom, conservator fotografie
Rijksmuseum Amsterdam

Inleiding op leven en werk van Sanne Sannes, mede aan de hand van beeldmateriaal. Tevens wordt het werk van Sannes in zijn tijd geplaatst.

Lezing Tamara Berghmans, auteur van Rijksmuseum Studies in Photography vol.6, ‘The
Making of a Photobook: Sanne Sannes’ Maquette for Diary of an Erotomaniac’
In 2007 heeft Het Rijksmuseum de dummy verworven van ‘Dagboek van een Erotomaan’. Blijkens correspondentie werkte Sannes kort voor zijn dood nog aan deze dummy, zodat ze kan worden gezien als de laatst bewaard gebleven poging tot een eigen ordening van zijn werk. Het is niet bekend in welke fase van ontwerp de dummy van Dagboek van een erotomaan verkeerde toen Sannes overleed. Met steun van Het Manfred en Hanna Heiting Fonds heeft Tamara Berghmans onderzoek gedaan naar de dummy in een poging deze te reconstrueren.

Vertoning van de film Dirty Girl (18 min.)
Sannes maakte van zijn foto’s ook films, door hem zelf cinéromans genoemd. Bekend is Dirty Girl, gemaakt op basis van de door de VPRO afgekeurde film Santa Lucia (1966) maar nooit uitgezonden. Dirty Girl wordt door sommigen omschreven als een zeldzaam Nederlands pop-art document.

Sanne Sannes, Untitled 1962-1965 © Sanne Sannes / courtesy Kahmann Gallery