Lexar komt nog dit jaar met xqd-geheugenkaarten

Julian 1580 1
Sony is momenteel de enige fabrikant van xqd-geheugenkaarten. Lexar gaf begin dit jaar aan de kat uit te boom te kijken en de technologie eerst te willen evalueren. Dat is nu achter de rug, de fabrikant zegt later dit jaar met xqd-kaarten te komen.

Xqd is de beoogde opvolger van CompactFlash-geheugen, de eerste generatie xqd-kaarten was echter niet sneller dan de snelste CF-kaarten. Sony heeft inmiddels nieuwe xqd-kaarten geintroduceerd die (net aan) hogere snelheden halen dan het theoretische maximum van de CF-standaard.

Lexar stapt nu als tweede fabrikant in de markt voor xqd-geheugenkaarten. De Nikon D4 is momenteel de enige camera die de nieuwe geheugenkaartjes accepteert, maar mogelijk komt daar tijdens de Photokina verandering in als er nieuwe modellen gepresenteerd worden.

Lexar geeft dan ook aan dat de xqd-kaarten geschikt zullen zijn voor de D4 en 'toekomstige modellen'. Over snelheden is nog niets bekend, de kaarten zouden in het derde kwartaal van 2012 nog op de markt moeten komen.

SanDisk gaf net als Lexar begin dit jaar aan niet direct met xqd-kaarten te komen. Hoe SanDisk daar nu tegenoverstaat is niet bekend, maar nu ook Lexar over de streep is lijkt het niet onwaarschijnlijk dat er meer fabrikanten zullen volgen.

Lexar XQD

afbeelding van Naamloos

Er past vast erg veel geheugen op!