Jimmy Nelson - Leve de mens!

Leve de mens! - Inheemse volkeren gefotografeerd door Jimmy Nelson

Julian 5809 0
Mensen uit verre streken kijken je aan. Je staat oog in oog met de meest prachtig uitgedoste mensen in overdonderende landschappen. Rijksmuseum Volkenkunde in Leiden biedt als eerste in Nederland de mogelijkheid om kennis te maken met het indrukwekkende werk van Jimmy Nelson.

Persbericht:

Deze gepassioneerde meesterfotograaf reisde vier jaar lang verschillende continenten over. Jimmy Nelson bezocht tientallen inheemse volkeren en portretteerde hen op hun mooist. Van de Chukchi in ijzig Siberië tot de Dani in Papoe Nieuw-Guinea, van de Mursi in de Hoorn van Afrika tot de Gaucho’s in Argentinië. Met zijn scherpe oog en beheersing van de technische camera realiseerde hij een reeks fotografische meesterwerken en een romantisch beeldverhaal van verre volken.

Jimmy Nelson

Visueel spektakel

Door een bijzonder samenwerkingsverband tussen Jimmy Nelson en Rijksmuseum Volkenkunde is het nu voor iedereen mogelijk oog in oog te staan met indrukwekkende volken. Haarscherpe fotografie op wandvullend formaat, omgevingsgeluiden en video maken de tentoonstelling tot een visueel spektakel. LEVE DE MENS! is dan ook meer dan een verzameling topfoto's. De portretten prikkelen en roepen vragen op. Bezoekers worden uitgedaagd om na te denken over de ander en zichzelf. Want: waar kijken we eigenlijk naar? Wat is de rol van de fotograaf en wat is ons eigen perspectief?

Jimmy Nelson

Thema's

De tentoonstelling is verdeeld in diverse thema's. De eerste zaal dompelt de bezoeker onder in de enorme diversiteit aan landschappen van de plaatsen op aarde waar Nelson heeft gefotografeerd. 'The making of' toont video’s en verhalen van de hartverwarmende ontmoetingen van Nelson in de afgelegen gebieden die hij bezocht. Een volgende zaal zoomt in op details en deelonderwerpen zoals foto's van vrouwen, portretten waar bijzondere haardrachten centraal staan of opvallende sieraden. Mensen uit de hele wereld door elkaar. Een feest van diversiteit.

Jimmy Nelson
Foto's © Jimmy Nelson

Jimmy Nelson fotografeert bezoekers

Een bijzonder onderdeel van de tentoonstelling is 'De Studio'. De meesterfotograaf zelf legt op gezette tijden bezoekers vast op de gevoelige plaat, waarmee zij onderdeel van de tentoonstelling worden. Door de tentoonstelling loopt een bijzondere serie foto's van de 'binnenlandse reis' die de fotograaf speciaal voor de tentoonstelling in januari 2014 maakte, waarbij hij bewoners van Marken en Terschelling fotografeerde.

De tentoonstelling omvat diverse publieksactiviteiten zoals lezingen en bijeenkomsten met Jimmy Nelson. Om te beginnen met de Leidse Museumnacht op 17 mei 2014, waarop Nelson verslag doet van zijn indrukwekkende reizen en ontmoetingen en bezoekers zich door de meester zelf op de foto kunnen laten zetten.

Van 12 april t/m 7 september 2014

De expositie in Rijksmuseum Volkenkunde loopt van 12 april t/m 7 september 2014. Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag 10-17 uur. Toegang 12 euro (volwassen). Meer informatie: www.volkenkunde.nl.