Leonie Purchas – In the Shadow of Things

Julian 1075 0
Sinds haar afstuderen onderzoekt Purchas de complexe verhoudingen binnen families op verschillende plekken in de wereld. Uiteindelijk richtte ze haar camera in 'The Shadow of Things' op haar eigen familie.

Gefascineerd door ‘ongewone’ of ‘disfunctionele’ families maakte Purchas de afgelopen jaren meerder series, getiteld 'In the Family'. Hoe langer ze deze families volgde, hoe meer ze het idee van de ‘ideale familie’ begon te wantrouwen en door middel van haar fotografie de mythe van de perfecte familie weerlegt.

Voor de serie In the Shadow of Things richt Purchas de camera uiteindelijk op haar eigen familie. Zij fotografeert het geïsoleerde leven van haar moeder, Bron, partner David en hun zoontje Jake. De familie woont in een afgelegen huis omgeven door velden en bossen. Bron kampt al jaren met depressies en een obsessief-compulsieve stoornis (OCD).

Emotioneel

De foto’s zijn een zeer persoonlijk en emotioneel verslag van Purchas familieleven, waarin zowel de fotograaf als familie zich kwetsbaar opstellen. Door deze kwetsbaarheid doorbreekt zij de veilige afstand die er vaak tussen fotograaf en geportretteerde bestaat. De camera beschermt en geeft toegang tot een wereld die zo vertrouwd is, maar die zich ook opnieuw blootgeeft. De tentoonstelling zal bestaan uit projecties, geluidsopnames, foto’s en beeldopnames uit het familiearchief.

Paul Huf Award

In maart 2009 werd Leonie Purchas (Engeland, 1978) door een internationale jury aangewezen als winnaar van de KLM Paul Huf Award die jaarlijks door Foam georganiseerd wordt. Onderdeel van deze prijs voor jonge internationale fotografen is een tentoonstelling in Foam.


David and Bron, from the series In the Shadow of Things, 2009 © Leonie Purchas


Jake, from the series In the Shadow of Things, 2007 © Leonie Purchas


The Greenhouse, from the series In the Shadow of Things, 2009 © Leonie Purchas