Lensbaby Fisheye en Soft Focus lenzen

Julian 1279 0
Lensbaby komt met Fisheye en Soft Focus lenzen. De nieuwe accessoires zijn te gebruiken in combinatie met de huidige Lensbaby’s en gaan respectievelijk 149.95 en 89.95 dollar kosten.

Een Lensbaby geeft je als fotograaf diverse mogelijkheden om scherptediepte te manipuleren. Door de lens te bewegen kun je het scherptedieptevlak op verschillende manieren in de foto verleggen. In tegenstelling tot een normaal objectief, waarbij je alleen de scherptediepte van voor tot achteren kan controleren.

De recente Lensbaby Composer, Muse en Control Freak hebben verwisselbare optieken. De nieuwe Fisheye en Soft Focus lens zijn dan ook bedoeld om in een bestaande Lensbaby te gebruiken. De Fisheye is gemaakt voor de Lensbaby Composer en kan met een adapter ook in de Muse gebruikt worden. De Soft Focus lens kun je in alle Lensbaby’s plaatsen.

Lensbaby Fisheye

De Fisheye heeft een brandpunt van 12mm, beeldhoek van 160 graden en is opgebouwd uit zes lenselementen. Het diafragma varieert van f/4 tot f/22. Om het diafragma te wisselen moet je het objectief openschroeven en handmatig het diafragmaplaatje vervangen met de bijgeleverde tool.

Gebruik je de lens op een full-frame camera, dan krijg je een cirkelvormig beeld. Met een normale fisheye blijven de randen zwart. De Lensbaby Fisheye heeft een ingebouwd ‘lensflare effect’, waardoor de randen opgloeien als er felle lichtbronnen in de lens schijnen. De Lensbaby Fisheye krijgt een adviesprijs van 149.95 dollar.


© Craig Strong

Lensbaby Soft Focus


Het Soft Focus hulpstuk voor de Lensbaby heeft een brandpunt van 50mm en zorgt voor een ‘zachte’ weergave. De lens geeft een veel kleinere scherptediepte dan eerdere Lensbaby optieken. De scherpte over het hele beeld is ook consistenter dan andere Lensbaby opzetlenzen, die een extreem scherpteverloop hebben. De Soft Focus krijgt diafragmabladen van f/2 tot f/22, die je ook met de hand moet wisselen. Ook krijg je drie speciale diafragmabladen, met gaatjes erin voor speciale effecten in je foto’s. De Lensbaby Soft Focus heeft een adviesprijs van 89.95 dollar.


© Kirsten Hunter