Lens Turbo is Speed Booster-cloon van Mitakon

Julian 4802 2
Er ging al een gerucht dat het Chinese Mitakon met een goedkopere variant op de Metabones Speed Booster zou komen. Dat blijkt nu werkelijkheid te zijn. Op het Chinese Xitek-forum is de Mitakon 'Lens Turbo' in actie te zien.

De Metabones Speed Booster is een bijzondere adapter voor spieggeloze aps-c-camera's. Schroef de adapter op je Sony NEX, zet er een fullframe-objectief op en je krijgt vrijwel hetzelfde beeld als dat je met een fulflrame-camera zou maken. De Speed Booster werkt als een omgekeerde teleconverter: de beeldhoek wordt 0,71x vergroot, je vangt een stop méér licht en de beeldkwaliteit gaat vooruit in plaats van achteruit.

Dat alles klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar de Speed Booster doet inderdaad wat 'ie belooft. Wel is de adapter met prijskaartje vanaf 399 dollar niet goedkoop.

Onlangs vingen we al op dat het Chinese Mitakon, bekend van deze 35mm f/0,95, met een goedkopere Speed Booster-cloon zou komen. Op het Chinese Xitek-forum is deze nu in actie te zien. Mitakon noemt haar adapter de 'Lens Turbo', de vergroting is met 0,726x ongeveer gelijk aan de Speed Booster. Hoe het met de beeldkwaliteit zit zal moeten blijken uit een vergelijking.

De Lens Turbo is te zien in uitvoering met Pentaxvatting naar Sony NEX (e-mount) en Canon FD naar Sony NEX. In beide gevallen gaat het om mechanische adapters, zonder elektronische functies. Elektronische varianten zouden ook niet in de planning staan. Metabones heeft deze wel, in de vorm van een Canon EF naar Sony NEX-adapter, met behoud van elektronische functies inclusief autofocus.

Turbo turbo!

Prijs?

Wat de Mitakon Lens Turbo exact gaat kosten is nog niet duidelijk. We zien op het Xitek-forum prijzen langskomen van 850 yuan, omgerekend is dat 105 euro. Of de Lens Turbo echt zo goedkoop op de markt zal komen is nog de vraag.

Micro Four Thirds-versie

Intussen wachten veel fotografen en filmers nog op de micro four thirds-versie van de Speed Booster. Metabones kondigde deze aan toen het de Sony NEX-versie op de markt bracht. In april zou de mft-versie beschikbaar komen, maar de fabrikant heeft aangegeven dat niet meer te halen.

Metabones zegt nu in de tweede helft van 2013 met een 'domme' Speed Booster-adapter te komen voor mft-camera's. Een slimme variant met elektronica voor Canon EF-objectieven staat nog wel in de planning, maar wanneer deze komt is niet bekend.

De Mitakon hebben we alleen nog in Sony NEX-variant gezien. Mogelijk springt de Chinese fabrikant in het gat dat Metabones nu laat liggen, door snel met een mft-variant te komen.

Lens Turbo NEX
De Lens Turbo in Sony NEX-uitvoering

afbeelding van peter w

worden opeens FD-lenzen weer wat waard... Mooi!

afbeelding van Paul Brian

komt er ook nog een versie voor de X-mount?
Dan worden Leica/Zeiss objectieven bruikbaar voor de Fuji X Pro en XE camera's.