Lenovo komt met betaalbare 28-inch 4K-monitor

Julian 2140 0
Lenovo introduceert twee monitoren met ultra hd-resoltie van 3840x2160 pixels. Opvallend zijn de prijskaartjes, het goedkoopste model krijgt een adviesprijs van 799 dollar. De duurdere variant is een multimediascherm dat voorzien is van Android.

2014 zou wel eens het jaar van de 4K-apparaten kunnen worden. Fabrikanten als Panasonic en Sony introduceren mogelijk camera's met 4K-filmfunctie. Een scherm waarop je deze beelden in volle glorie kunt bekijken is dan wel zo handig.

Er zijn al diverse 4K-monitoren op de markt, maar vaak betaal je daar de hoofdprijs voor. Daar gaat verandering in komen: Lenovo brengt twee modellen met een bescheiden prijskaartje op de markt.

3840x2160 pixels voor $799

De ThinkVision Pro2840m is het goedkoopste scherm, deze 28-inchmonitor met resolutie van 3840x2160 pixels gaat 799 dollar kosten en komt in april op de markt. Lenovo maakt niet bekend welk paneeltype er gebruikt wordt, maar we gaan uit van een TN-paneel gezien de fabrikant het heeft over een responsetijd van 5 ms. TN-schermen hebben een minder goede kijkhoek en ook de kleurweergave is minder accuraat dan IPS-panelen, toch belooft HP uitstekende kleurweergave en een kleurdiepte van 10 bit. De monitor is 45 graden kantelbaar en in hoogte te verstellen.

Lenovo 4K

Monitor met Android

Daarnaast presenteert Lenovo de ThinkVision 28. Eveneens een 28-inchscherm met ultra hd-resolutie, maar ook met touchscreenfunctionaliteit. Bovendien is in het scherm een Nvidia Tegra-chip ingebouwd,  2GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte. Op het apparaat is Android 4.3 geïnstalleerd, zo kun je het scherm los van een computer gebruiken. Dankzij de drie hdmi-aansluitingen en een displayport kan het scherm ook als monitor gebruikt worden.

In de ThinkVision 28 vind je daarnaast drie usb 3.0-poorten, een webcam en twee microfoons. Het multimediascherm komt in juli op de markt voor een adviesprijs van 1199 dollar. Euroadviesprijzen zijn nog niet bekend.

Lenovo ThinkVision 28

Concurrentie

In december 2013 introduceerde Dell een aantal 4K-monitoren, waaronder een 24-inchmodel voor 1450 euro. Ook maakte Dell bekend met een 28-inch 4K-scherm te komen, dat op moment van lancering het goedkoopste uhd-scherm op de markt zou moeten zijn. Dell heeft nog geen prijs voor dat scherm bekendgemaakt, we zijn benieuwd of Dell haar belofte waar kan maken en het scherm voor minder dan 799 dollar gaat leveren.