Leica voorziet M-P typ 240 van saffierglas en grotere buffer

Julian 2054 1
Leica introduceert de M-P typ 240. Het toestel is gebaseerd op de Leica M, maar aangepast voor professioneel gebruik: geen opvallende logo's, het lcd is voorzien van saffierglas ter bescherming en de buffer is verdubbelt.

De nieuwe Leica M-P typ 240 is in de basis dezelfde camera als de Leica M typ 240 die in 2012 werd geïntroduceerd. De 'P' in de naam staat voor de aanpassingen die de camera geschikter moeten maken voor veeleisende professionals.

Om deze doelgroep te bedienen heeft Leica de M-P voorzien van een dubbel zo grote buffer. Er is nu 2GB buffergeheugen aanwezig, zodat je langer kunt blijven fotograferen voordat de camera tijd nodig heeft om de foto's weg te schrijven naar de geheugenkaart.

Je herkent de nieuwe Leica M-P aan het ontbreken van het bekende rode Leica-logo. Dat moet de camera minder opvallend maken. Bovenop het toestel is de merknaam gegraveerd. Je kunt kiezen uit een volledig zwarte uitvoering of een variant met zilverkleurige delen.

Leica M-P black slant

Saffierglas

Het 3-inch lcd op de achterkant is voorzien van een laag saffier. Dit materiaal is zeer krasbestendig en vrijwel onbreekbaar, volgens Leica. Het glas is aan twee kanten voorzien van een anti-reflectieve coating, waardoor je foto's nog beter op het scherm zou kunnen zien.

Leica M-P saffierglas

Ook nieuw is de 'frame selector' aan de voorzijde van de behuizing. Hiermee kun je selecteren welke lijnen in de zoeker worden weergegeven. De frames worden in paren getoond, je kunt kiezen uit 28mm en 90mm, 35mm en 135mm, of 50mm en 75mm. Zo kun je zonder van objectief te wisselen al zien hoe een situatie eruit zal zien met een bepaald brandpunt.

Leica M-P frame selector

Het is niet de eerste keer dat Leica een camera van deze behandeling voorziet. In 2003 verscheen de Leica MP, een analoge meetzoeker zonder het rode logo. In 2011 kwam Leica met de M9-P, een variant op de M9, net als de nieuwe M-P kreeg de M9-P een grotere buffer en saffierglas op het lcd.

Prijs en beschikbaarheid

De Leica M-P typ 240 is per direct verkrijgbaar. Transcontinenta, importeur van Leica in Nederland, geeft het toestel een adviesprijs van 6810 euro. Daarmee is de M-P iets duurder dan de 'gewone' Leica M, die gaat voor 6300 euro over de toonbank.

Leica M-P details

afbeelding van Albert Jan

"Iets duurder?" Van het prijsverschil tussen het P-type en de 'gewone' M koop je nu in de opruiming een Fujifilm X Pro 1. Een camera die kwalitatief niet minder is, toch?