Leica verwijdert lcd bij nieuwe Leica M-D (Typ 262)

Leica verwijdert lcd bij nieuwe Leica M-D (Typ 262)

PieterMolenaar 4768 10
Leica heeft een nieuw model aan zijn Leica M-lijn van meetzoekercamera's toegevoegd. De meest opvallende eigenschap van de nieuwe Leica M-D (Typ 262) is het ontbreken van een lcd. Leica heeft deze vervangen voor een draaiwiel voor de iso-instelling. De Leica M-D (Typ 262) kost € 6.050,-

De Leica M-D (Typ 262) is volgens de Duitse camerafabrikant het eerste in serie geproduceerde Leica M-model zonder beeldscherm. Eerder verscheen al wel de Leica M Edition 60, ook zonder lcd aan de achterzijde, maar dat betrof een gelimiteerde editie van roestvrijstaal.

Uiterlijk

Leica heeft de nieuwe Leica M-D (Typ 262) zo onopvallend mogelijk gemaakt. Zo is de body geheel zwart en heeft Leica aan de voorkant het voor het bedrijf kenmerkende rode, ronde logo verwijderd. De bovenplaat van de nieuwe Leica M-D (Typ 262)-meetzoekercamera is gemaakt van messing en doet denken aan dat van de Leica M9. De overige bedieningselementen zijn zo overgenomen van voorgaande modellen.

Iso-draaiwiel

Het beeldscherm aan de achterzijde is vervangen door een iso-draaiwiel. Deze loopt van iso 200 tot en met iso 6400, en wordt met de duim bediend. Door het verwijderen van de lcd worden gebruikers gedwongen zich te concentreren op hun onderwerp, zonder afgeleid te worden door zaken als het terugkijken van foto's. De fullframe cmos-beeldsensor van de Leica M-D (Typ 262) heeft 24 megapixels en de camera heeft alleen de mogelijkheid raw-bestanden in .dng-formaat op te nemen. Vanwege het ontbreken van een lcd heeft de Leica M-D (Typ 262) dan ook geen menu. Alle instellingen worden met knoppen gedaan. Het ultieme 'back-to-basics' dus.

Stil ontspanmechanisme

Om zo onopvallend mogelijk te fotograferen heeft Leica een sluiterspansysteem ontwikkeld dat beduidend stiller is dan de Leica M (Typ 240). In deze stille stand kan de camera twee beelden per seconde schieten. In de continustand kan de Leica M-D (Typ 262) net als zijn zustermodel drie beelden per seconde maken. De Leica M (Typ 262) is vanaf volgende week al te koop via de Leica Store in Lisse en erkende Leica-dealers voor een adviesprijs van € 6.050,-. Een speciale leren draagriem is bij dat bedrag inbegrepen.

afbeelding van Anoniem

Geweldige zo'n camera, ik verlang soms naar dat back to basic. Maar alleen de prijs vind ik niet zo geweldig.

afbeelding van Henk

Ook geen autofocus neem ik aan?

afbeelding van ernst liebherr

Duhuh!

afbeelding van Moesbiljaar

een digitaal fototoestel zonder LCD-scherm is belachelijk . Keer maar terug naar de filmrolletjes of laat de prijs zakken voor dit toestel met 2000 euro.

afbeelding van spidey

Geweldig idee maar belachelijke prijs :/
waarom bestaat zo'n camera enkel voor de rijke elite?

afbeelding van RHBoks

Meer voor minder is het motto van Leica, het idee is goed maar om nu de camera duurder te maken dan een versie met wel en lcd scherm is natuurlijk gek, deze basic digitale meetzoeker waarvan de ontwikkelingskosten al meer dan 10x zijn terugverdiend zou een prijs moeten krijgen van 4000 tot 4500 euro, best nog veel geld maar het blijft natuurlijk wel een kwalitietscamera die zeker veel langer uitstekend werk kan doen dan vergelijkbare camera's in dezelfde prijsklasse.

afbeelding van Ronnie

... minder voor meer dus....

afbeelding van Anoniem

Kwaliteit he. De eerste reeks digitale Leica's schenen sensor problemen te hebben gehad. Dus de kwaliteit lag veel lager.

afbeelding van Gert Molenaar

Speciaal voor fotografen met een concentratieprobleem?

afbeelding van Mike

Goede zaak ! Nu nog een Olympus OM2 met hetzelfde recept en ik ben helemaal happy !