Leica S2 – nieuw dslr-systeem

Julian 759 0
Is de sensor in een fullframe-dslr je niet groot genoeg? Leica introduceert een nieuw camerasysteem. Een 37-megapixel beeldsensor van 30 x 45 mm, in een behuizing die niet veel afwijkt van een spiegelreflexcamera.

Na de kleine upgrade van de M8 naar de M8.2, komt Leica nu alsnog met spectaculair nieuws op de Photokina. Volgens Leica is de S2 een reactie op de vraag van professionele fotografen. Leica ontwikkelde het nieuwe systeem in samenwerking met gerenommeerde professionele fotografen. Het resultaat is een systeem ontworpen om zeer snel hoge resolutiebeelden te kunnen afleveren, met een minimum aan nabewerking.

Beeldsensor
Hoewel de S2 het uiterlijk heeft van een (ietwat uit de kluiten gewassen) kleinbeeld-dslr, maakt de Leica gebruik van een flink grotere beeldsensor. De 37-megapixel CCD, uit de fabriek van Kodak, heeft een formaat van 30 x 45 mm en is daarmee 56 procent groter dan een fullframe kleinbeeldsensor (24 x 36 mm).

Formaat
Om een goede indruk van het formaat van de camera te krijgen is het 3-inch lcd-scherm misschien wel een goed referentiepunt. Waar bij de meeste spiegelreflexen een scherm van dit formaat een aanzienlijk deel van de achterkant in beslag neemt, lijkt het scherm zelfs wat aande kleine kant op de Leica.

Wat sensormaat en megapixels betreft is de Leica S2 beter te plaatsen tussen de digitale middenformaatsystemen. Ten opzichte van deze systemen is de S2 echter een stuk handzamer. Volgens Leica is de S2 de kleinste in zijn klasse.

Beeldprocessor
In samenwerking met Fujitsu ontwikkelde Leica een nieuwe “MAESTRO” beeldprocessor. Volgens de makers zorgt de chip voor marktleidende prestaties op gebied van snelheid en beeldkwaliteit. Leica stelt dat het mogelijk is veel foto's achter elkaar te maken, met welke snelheid dat gebeurd is echter niet bekend.

Objectieven
Voor het nieuwe camerasysteem zijn ook nieuwe objectieven nodig. Leica heeft tegelijkertijd met de S2 negen objectieven getoond die op het systeem aansluiten. Het assortiment bestaat uit een 24mm ultragroothoek, 30mm tilt-shift, 35mm groothoek, 70mm standaard, 30-90mm standaardzoom, 100mm tele, 120mm macro, 180mm tele en 350mm tele-objectief. Dankzij het grotere sensorformaat, hebben deze objectieven een 'cropfactor' van 0.8 x, wil je ze met kleinbeeld vergelijken.

Leica heeft een speciale site ingericht voor het nieuwe systeem, te vinden op: s.leica-camera.com