Leica roept deelnemers op voor Oskar Barnack Award

Julian 557 0
Leica vraagt professionele fotografen hun werk in te zenden voor de internationale Leica Oskar Barnack Award 2010. Het doel van de wedstrijd is de relatie tussen mens en leefwereld in 10 tot 12 foto’s in beeld te brengen.

Inzenden kan tussen 15 januari en 15 maart 2010 via de website van de organisatie. De wedstrijd staat open voor professionele fotografen, maar er is ook een ‘Newcomer Award’, die zich richt op alle (toekomstige) professionele fotografen van 25 jaar en jonger.

Een internationale jury kent de ‘Leica Oskar Barnack Award’ en de ‘Leica Oskar Barnack Newcomer Award’ toe aan de fotografen die de relatie tussen mens en leefwereld via een serie van 10 tot 12 foto’s het meest treffend in beeld weet te brengen.

Ingezonden werk moet een op zichzelf staande reeks beelden zijn waarin de fotograaf de interactie tussen mens en omgeving waarneemt en documenteert met een in het oog springende visie en een hedendaagse visuele stijl – creatief, vernieuwend en zonder privacy te verstoren. De ingezonden series worden getoond in op de Leica-website.

Prijzen

De ‘Leica Oskar Barnack Award’ bestaat uit een geldprijs van 5.000 euro of, als alternatief, een Leica camera-uitrusting van gelijke waarde. De winnaar van de ‘Newcomer Award’ ontvangt 2.500 euro.

Oskar Barnack

Vanaf 1914 gebruikte Oskar Barnack (1879–1936), de uitvinder van de Leica, het prototype van de door hem ontwikkelde camera, nu bekend als de Ur-Leica, voor fotografie. Hij legde verschillende gebeurtenissen vast in complete series foto’s en werd één van de eerste fotografen die de relatie van de mens en zijn leefomgeving documenteerde. Zo worden bijvoorbeeld zijn foto’s van de overstromingen in Wetzlar in 1920 nu beschouwd als de eerste reportageserie die ooit met een 35mm fotocamera is geschoten.

De competitie die de naam van deze pionier in de fotografie draagt werd voor het eerst uitgereikt in 1979, ter gelegenheid van de viering van de honderdste geboortedag van Oskar Barnack.

www.leica-oskar-barnack-award.com