Leica M9

Redactie 2405 0
De Leica M9 is de eerste meetzoekercamera met een fullframe-sensor van 24 x 36mm. Als ’s werelds meest compacte volformaat systeemcamera continueert de M9 de legendarische erfenis van het Leica meetzoekersysteem.

Advertorial

De succesvolle combinatie van een extreem hoge-resolutie sensor, de sublieme prestaties van M-lenzen en geraffineerde verwerking van de vastgelegde digitale informatie garandeert de LEICA M9 de beste beeldresultaten onder alle fotografische condities. 

Het hart vormt de 18-megapixel fullframe CCD-beeldsensor is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor de M9. Deze maakt gebruik van hoogwaardige microlenzen met een lage brekingsindex. De microlenzen aan de sensorranden zijn lateraal geordend ten opzichte van het beeldcentrum om exact met de karakteristieken van de M-lenzen overeen te komen. Dankzij het ontbreken van een moiré-filter  wordt de sublieme detaillering van de M-lenzen maximaal benut. Eventuele moiré-patronen worden in plaats daarvan softwarematig geëlimineerd bij verwerking van de digitale signalen. De geoptimaliseerde signaal/ruis verhouding van de CCD-beeldsensor vermindert behoefte aan digitale nabewerking en zorgt er voor dat beelden er ongeëvenaard en natuurlijk uitzien. 

Eenvoudige bediening

De M9 laat zich eenvoudig bedienen. Bij de LEICA M9 kon de bediening door een vereenvoudigde menustructuur nogmaals verbeterd worden: voor het instellen van de gevoeligheid volstaat het indrukken van de ISO-knop onder gelijktijdig verdraaien van het instelwiel om de gewenste waarde te kiezen. Alle andere functies voor gangbare situaties zijn snel en eenvoudig binnen bereik via de Set-knop. Daarnaast kan een snapshot profiel via het menu geselecteerd worden. In die modus kiest de M9 zo veel mogelijk instellingen automatisch om zo spontane en discrete fotografie mogelijk te maken.


De sluiter

De LEICA M9 is voorzien van een nieuwe, microprocessor gestuurde, bijzonder stille metalen spleetsluiter die sluitertijden tot 1/4000 seconde mogelijk maakt. Hierdoor behoudt de fotograaf volledige creatieve vrijheid door selectieve scherpstelling bij volle diafragmaopeningen, zelfs in omstandigheden met veel licht. De korte flitssynchronisatie van 1/180 seconde maakt flitsen bij daglicht met selectieve scherpte mogelijk.

Robuust

Als gereedschap voor professionals en ambitieuze amateurfotografen zijn alle mogelijkheden en functies van de LEICA M9 ontwikkeld voor absolute betrouwbaarheid en duurzaamheid. De behuizing uit een stuk massief metaal, gemaakt uit een hoogwaardige magnesium legering, en de bovenkap en bodemplaat vervaardigd uit massief messing plaatmateriaal, zorgen voor volmaakte bescherming van de kostbare binnengelegen mechanieken.


Zoeker/meetzoeker

Het Leica zoeker/meetzoeker systeem is zeer bijzonder te noemen. Fotografen worden deel van de actie en kaderen alles wat ze willen schieten in de zoeker. Tegelijkertijd neemt de fotograaf alles waar wat buiten de zoeker gaande is. Het beslissende moment kan worden afgewacht, en daardoor op exact het juiste moment worden vastgelegd. Dit resulteert in bijzonder authentieke beelden die op geen enkele manier worden geschaad door de aanwezigheid van de fotograaf. Het heldere zicht op het onderwerp blijft zelfs tijdens de opname behouden, zelfs in de meest ongunstige lichtomstandigheden.

Verkrijgbaarheid

De LEICA M9 is nu verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: een standaard versie in zwart en  een versie afgewerkt in metaalgrijs. De twee modellen hebben daarnaast ook verschillende leren bekleding. De M9 wordt geleverd met Adobe Photoshop Lightroom. De software is voor alle LEICA M9 kopers verkrijgbaar als download via het web.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie