Leica presenteert 'M' en 'M-E'

Leica M met filmfunctie en goedkopere Leica M-E

jesse kraal 10149 6
Leica stapt af van de cijferreeks die ze in 1954 met de Leica M3 begonnen. De opvolger van de M9 heet dan ook geen M10, maar simpelweg 'M'. Daarnaast presenteert Leica nog een 'nieuw' model, de M-E. Dit is een eenvoudigere en voordeligere M-camera met techniek uit de M9.

De nieuwe Leica M is nog altijd direct herkenbaar als nazaat van de lange lijn M-camera's. Geen gekke fratsen bij Leica. Wel zijn er aan de binnenzijde de nodige verassingen. Zo is er een nieuwe sensor, ontwikkeld door Leica in samenwerking met het Belgische Cmosis. De resolutie van de nieuwe beeldchip bedraagt 24 megapixels.

Leica M
Helaas alleen nog achter glas, deze Leica M. Potentiele kopers moeten nog tot en met begin 2013 geduld hebben.

Live View

Deze nieuwe cmos-sensor brengt ook nieuwe mogelijkheden. Zo is er voor het eerst live view op een M-camera en kun je daarnaast een losse elektronische zoeker aansluiten. Het lcd op de camera krijgt ook een flinke opknapbeurt, de resolutie groeide van een amper acceptabele 230.000 beeldpunten naar 920.000 beeldpunten. Ook het formaat van het scherm neemt toe, naar 3-inch. Gorilla Glass, bekend van smartphones, moet het lcd beschermen tegen krassen.

M Back
Aan de achterkant van de Leica M valt vooral het grotere scherm op. Daarnaast zit er boven dat scherm een aansluiting voor een externe evf.

Video

Nog een revolutie is de filmmogelijkheid van de M. Geen film op een rolletje, maar een rolprent in 1080p-resolutie met 25 of 24 beelden per seconde. Ook oude Leica R-objectieven krijgen met de komst van de M weer een nieuw leven. Met een slimme adapter kun je deze objectieven ook op de Leica M gebruiken. Een ander accessoire is een handgreep met ingebouwde gps-module.

Leica M-E
De Leica M-E is een M9 in een ander jasje en tegen een iets aantrekkelijker prijskaartje.

Leica M-E

Tegelijk met de M presenteert Leica nog een nieuwe meetzoeker: de M-E. Dit is in feite niets meer of minder dan een M9 tegen een lagere prijs. In tegenstelling tot de M, die in zowel een zwarte als zilvere afwerking verkrijgbaar is, kun je de M-E vooralsnog alleen krijgen in een zeer donkere tint grijs.

Prijzen en beschikbaarheid

Enthousiast geworden? Je zult nog even geduld moeten hebben. De Leica M komt pas in het begin van 2013 beschikbaar, de M-E ligt vanaf oktober in de winkels. Wel weten we welk prijskaartjes Leica aan haar toestellen hangt, de M gaat 6200 euro kosten, de M-E 4800 euro.

Leica
De Leica M-lijn compleet. Vlnr.: Leica M, Leica M-E en Leica M Monochrom.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Henri

De Leica M10 zou de allereerste Leica zijn met een twee-cijferig getal in haar naam.
Blijkbaar is men er bij Leica nogal van geschrokken......

Lijkt me op de lange duur toch érg onhandig om alle opvolgende camera's gewoon "M" te noemen. Over pakweg 15 jaar heb je veel uit te leggen wanneer je je Leica wilt inruilen voor een nieuwe.

Verder ziet deze "M" er weer fantastisch uit: een fraai hebbeding, zeker als de kwaliteit bij hoge ISO's Oké is.
Ik heb nog een M6 met 5 glaswerkjes in de kast staan.
Altijd heel fijn mee gewerkt.
Helaas moet ik nog lang sparen als ik de nieuwprijs van deze M zie. (De nieuwe M kost meer in Euro's dan de M6 destijds in Guldens kostte....)

afbeelding van jesse kraal

Vergeet de Leica M4-2 en M8.2 niet Henri ;)

afbeelding van 1984

Leica M-R was beter geweest, Google nu maar eens op Leica M

afbeelding van anoniem

Ik heb een keer de M8 getest, de objectieven waren super, alleen de camera/sensor slechter dan een goedkope compactcamera....? Hopelijk is dat nu beter. Zeker voor wat ze vragen voor dat dure speelgoed.

afbeelding van Anonymous

Waarom was de camera/sensor voor u slechter dan een compactcamera?

afbeelding van Gerhard Boogaard

De nieuwe Leica M heeft geen motiefzoeker meer. De mogelijkheid om even te bekijken welk objectief bij het motief het beste past is weggevallen.
M.i. een grote vergissing.
Waarschijnlijk kun je dan over 1 jaar voor 700 Euro er weer eentje op laten zetten.
Verder is het fantastisch dat ook op deze camera alle wisselobjectieven, ook die van voor de oorlog, nog gebruikt kunnen worden.