Leica zonder lcd zeer beperkt verkrijgbaar en erg duur

Leica M Edition 60 heeft geen lcd en is peperduur

Julian 5604 7
Ter ere van het honderd jarige bestaan van Leica en zestig jaar Leica M-camera's introduceert de Duitse fabrikant op de Photokina de Leica M Edition 60. Een digitale meetzoeker, zonder lcd, in een zeer beperkte oplage met een erg hoog prijskaartje.

In 1954 kwam Leica met haar eerste M-meetzoeker, de Leica M3. Ter ere van de zestigste verjaardag van dit toestel presenteert Leica op de Photokina de M Edition 60. Dit is een set, bestaande uit een speciale editie van de Leica M-P (type 240) en een eveneens exclusieve uitvoering van de Leica Summilux-M 35mm f/1.4 ASPH. Zowel de camera als het objectief zijn door Audi Design onder handen genomen.

Leica M Edition 60 op de Photokina
De exclusieve Leica-set is op de Photokina - achter glas - te bewonderen

Roestvrij staal en echt leer

De ontwerpers hebben voor de behuizing roestvrij staal gebruikt voor de zichtbare metaalelementen van de camera en het objectief. Dit materiaal moet de camera bestendig en duurzaam maken en het geeft de camera een bijzondere glanzende uitstraling.

Verder is de camerabehuizing aangekleed met een antracietkleurige echt lederen bekleding. De Leica M Edition 60 komt inclusief een camera-protector die ook door Audi Design is ontworpen.

Leica M Edition 60 front

Geen lcd - terug naar de basis

In de basis is de camera die je in de Leica M Edition 60-set krijgt  gelijk aan de onlangs geintroduceerde Leica M-P (type 240). Het uiterlijk is onder handen genomen en dat is met name aan de achterkant te zien. Het lcd ontbreekt, waar je normaal het scherm zou verwachten vind je enkel een groot draaiwiel waarmee je de iso-waarde kunt instellen.

Leica M Edition 60 back

Volgens Leica is de M Edition 60 'teruggebracht tot alleen de essentiële functies van de camera' en is het toestel 'de eerste digitale camera die zich uitsluitend concentreert op de basis functies die nodig zijn voor (digitale) fotografie: sluitertijd, diafragma, scherpstelling en iso-gevoeligheid.'

Het persbericht vervolgt:

'Dit is ook de reden dat het lcd-scherm aan de achterkant van de Leica M Edition 60 heel bewust is vervangen door iso-selectieschijf. Om redenen van kwaliteit worden de opnamen uitsluitend opgeslagen als ruwe data in het dng-formaat. Het werken met de Leica M Edition 60 vereist opzettelijk dezelfde zorg en aandacht als het werken met een analoog Leica M model. Alleen de sensor en de gehele elektronica weerspiegelen de stand van de techniek van de hedendaagse camera technologie.'

'Met de Leica M Edition 60, bepalen fotografen de compositie en beelduitsnede van elk onderwerp in de zoeker, stellen het diafragma en de sluitertijd in en drukken af op het beslissende moment. In plaats van de constante afleiding van de technische kenmerken en de controle van de menu-instellingen, kunnen ze genieten van de vrijheid om zich volledig te concentreren op hun onderwerp. Daarnaast zorgt het ervoor dat "meekijken" ,tijdens een belangrijke foto shoot, tot het verleden behoort en de fotograaf 100 procent in controle is en blijft. Met dit concept, bevestigt Leica wederom synoniem te staan voor een kunst waarin de technologie een ondergeschikte rol speelt aan de essentie creatieve aspecten van fotografie.'

600 exemplaren

Wereldwijd komen er 600 exemplaren van de Leica M Edition 60 op de markt. De camera's en objectieven van de set worden genummerd tussen 001/600 en 600/600. Ook zijn de camera's voorzien van 'Leica 60' en 'Leica Camera Wetzlar'-gravures.

Leica M Edition 60 top

Prijs en beschikbaarheid

De Leica M Edition 60 zal vanaf november 2014 zeer beperkt verkrijgbaar zijn in Nederland, de adviesprijs bedraagt 15.300 euro, inclusief btw.

Leica M Edition 60 op de Photokina

afbeelding van Gert Jan

Less is more :-)

afbeelding van Michele070

ter info: de M3 was niet Leica's eerste meetzoeker. Dat was de Leica II, al voor WWII. De M3 was de eerste met M-bajonet.

afbeelding van Julian

Aangepast, bedankt!

afbeelding van Anoniem

Mooi toestel. Maar hoe zie je hoeveel opnamens je nog kunt maken, kwa vrije ruimte en battery niveau.

afbeelding van Anoniem

Heeft deze ook een video functie ;-)

afbeelding van Freddy

geen spek voor onzen bek,veel te duur

afbeelding van ljm gabriels

Geen slimme zet van Leica !