Hoe gaat de Leica Mini M eruitzien?

Leica komt met 'Mini M' op 11 juni

Julian 4988 10
Op 11 juni kondigt Leica de Mini M aan. Dat maakt de Duitse camerafabrikant bekent op haar website en op Facebook. Het toestel zal tussen de Leica M en de Leica X2 gepositioneerd worden. Wat het precies gaat worden is nog niet bekend, maar we hebben wel een theorie.

Op de Facebookpagina van Leica is een zwarte doos te zien, daarin zou de Mini M zich bevinden. Het nieuwe model staat tussen de Leica M (met fullframe-sensor) en de Leica X2 met aps-c-sensor en vast objectief. De X2 wordt hier aangeduid als Micro M, ook de Leica D-Lux 6 staat in het rijtje, dit zou de Nano M zijn.

Leica M Mini

Wat kunnen we verwachten tussen de Leica M en de X2? Op 11 juni zal Leica het bekendmaken, maar wij willen wel een gokje wagen. Onlangs kondigde Panasonic de G6 aan, het uiterlijk van dat toestel veranderde flink ten opzichte van de G5, door de hoge schouders doet de camera wel wat denken aan de analoge Leica R-serie.

Leica R9 en Panasonic G6

Leica en Panasonic hebben een nauwe band. Zo is de D-Lux 6 (de Nano M) in feite een Panasonic LX-7. Dat is niet de eerste tot Leica omgebouwde Panasonic, alle compactcamera's van Leica zijn gebaseerd op Panasonic-varianten. Onze gok is dan ook dat er een Leica-uitvoering van de Panasonic G6 op de markt komt. Een micro four thirds-camera met verwisselbare objectieven dus. Leica maakte al diverse objectieven voor Four Thirds en Micro Four Thirds in samenwerking met Panasonic.

In 2006 bracht Leica al een Four Thirds-camera op de markt: de Leica Digilux 3. Dit model was wat specificaties betreft gelijk aan de Panasonic Lumix DMC-L1.

Een andere mogelijkheid zou een Leica-variant van de Panasonic GX2 zijn. Deze Panasonic is nog niet aangekondigd, maar er gaan wel geruchten over ene opvolger voor de GX1.

Uiteraard kunnen we er ook compleet naast zitten en heeft Leica in alle stilte zelf een compleet nieuw toestel ontworpen. 11 juni zullen we het weten, dan kondigt Leica de Mini M officieel aan.

Leica Mini impressie
Onze 'impressie' van de Leica Mini M. Wordt het een omgebouwde Panasonic, of toch iets anders?

afbeelding van dp

Viewfinder? Of is het misselijkmakende eenheidsworst––gelijkende een telefoon camera––waarbij de camera onhandig een halve meter voor het gezicht moet worden houden en de "fotograaf" derhalve alle controle over creatieve functies vrijwillig opgeeft.

afbeelding van Frank Hielckert

Heb dan toch meer het klassieke model voor ogen gezien het een mini M wordt, dus retro/vintage.

afbeelding van Gideon

Ik kan me niet voorstellen dat ze een G6 als basis gebruiken. Los van het feit dat sensor grootte niet zoveel met de kwaliteit te maken heeft, denk ik niet dat ze een M4/3 sensor in een camera zullen stoppen die boven de X2 gepositioneerd wordt.

Ik denk persoonlijk een (kleine) M met crop sensor zoals de M8.

afbeelding van RGS

Toch wel leuk zo die hersenspinsels ha ha.

afbeelding van RH Boks

Waarschijnlijk zal de Mini M een APS-C of APS-H sensor hebben in iedergeval geen 3/4 sensor.
Maar hopelijk zal het FF zijn in en jasje als bovenstaande. De prijs zal wel tussen de 2500 en 3500 euro gaan liggen.

afbeelding van Anonymous

Volgens mij is APS-H een formaat wat alleen door Canon gebruikt wordt/werd en niet bepaald een succes is

afbeelding van jesse kraal

De Leica M8(.2) had eveneens een sensor met een cropfactor van 1.33. Practisch gelijk aan de aps-h-sensoren van Canon 1D's uit het verleden. 

afbeelding van RH Boks

Het zou jammer zijn als er voor een 3/4 sensor = 110 formaat wordt gekozen. De maat van de sensor doet er bijzonder toe als men m-lensen wil gebruiken

afbeelding van RH Boks

Leica had voor de R8 en R9 een losse achterwand met een APS-H sensor van 10mp. En was daar mee iets eerder dan Canon met zijn APS-H camera.
De komst van cmos en lagere productie kosten en minder uitval zijn debet aan de lagere prijs voor FF en grotere sensors (MF). De komende jaren zal FF in een breed aanbod beschikbaar komen. de noodzaak om een APS-C te kiezen of de nog veel kleinere 3/4 is er dan niet meer.

Ik hoop gezien de prijzen van Leica dat er een FF sensor in de camera zal zitten.

afbeelding van jesse kraal

Da's toch niet helemaal waar, de ontwikkeling van de Digital Module R werd in de zomer van 2003 aangekondigd, de eerste Canon 1D met 4-megapixel aps-h-sensor (van Panasonic) stamt al uit 2001.