'Leica komt met M-camera zonder scherm'

Julian 2110 4
Volgens LeicaRumors presenteert Leica op de Photokina een digitale meetzoeker zonder scherm. In plaats van een lcd zal op de achterkant van de behuizing een grote knop te vinden zijn voor het instellen van de iso-waarde.

De schermloze digitale meetzoeker in de M-serie is waarschijnlijk een 'limited edition'. Wellicht wil Leica met de camera puristen aanspreken, die met weemoed terugdenken aan het analoge tijdperk waarin je gemaakte foto's ook niet direct kon terugkijken.

Volgens het gerucht schiet de camera enkel in raw-formaat. Je bent dus verplicht de bestanden te 'ontwikkelen'. Ook de filmfunctie zou achterwege gelaten worden. Wederom iets wat puristen waarschijnlijk aanspreekt.

De speciale M-camera zou gebruikmaken van dezelfde fullframe-sensor als de Leica M typ 240, die door het Belgische CMOSIS wordt gemaakt. Ook de behuizing zou vergelijkbaar zijn, al krijg je minder knoppen tot je beschikking volgens LeicaRumors.

Ondanks dat de schermloze camera minder te bieden heeft dan de Leica M typ 240 krijgt de speciale uitvoering mogelijk een hoger prijskaartje. Of Leica daadwerkelijk een schermloze digitale M introduceert is nog even afwachten, maar de fabrikant komt regelmatig met speciale uitvoeringen van camera's, dus we sluiten voorlopig niets uit.

Leica M zonder lcd

afbeelding van Nielsven

Waarom geen analoge camera maken als je dan toch de puristen wilt aanspreken? Nu heb je gewoon een digitale camera zonder scherm...

afbeelding van Kees Kerkhoven

Als er wel een USB, wifi of ander bastandsuitwisselingsmogelijkheid is, kan het ook bedoeld zijn voor fotopuristen die het onhandige minischermpje op de camera liever vervangen door een wat serieuzer beeldscherm om de kwaliteit van opname te controleren: een minimaal full HD telefoon, tablet, of bij binnenopnamen een computerbeeldscherm.

afbeelding van Pim Geerts

Het zou wat zijn... Plak gewoon een stuk zwarte duct tape over je scherm, staat nog stoer ook!

afbeelding van Patrick Bateman

snap niet waarom je dit zou willen.
Scherm is toch handig?