Leica geeft klein stukje nieuwe 'Mini M' bloot

jesse kraal 2146 2
Leica mag dan klassiek gelijnde camera's te maken, met moderne media weet de fabrikant prima om te gaan. Via Facebook bouwt de Duitse camerafabrikant langzaam de spanning op voor de onthulling van de 'Mini M' op 11 juni. We krijgen nu een glimp van de inhoud van de zwarte doos te zien.

Op de nieuwe teaser op Facebook zien we dezelfde geheimzinnige zwarte doos als op de afbeelding van enkele dagen geleden, maar nu staat deze op een kier. Gaan we aan de slag met curves, dan lijkt er zelfs iets zichtbaar te worden van een objectief. Dit zou kunnen wijzen op een vast objectief, maar het plaatje is zo onduidelijk, dat we dat niet zonder aarzeling durven te zeggen.

Leica Mini M
Het dichte doosje van enkele dagen geleden staat nu op een kier. Hopelijk krijgen we snel meer te zien!

Over een ding lijkt Leica in ieder geval duidelijk te zijn; het nieuwe toestel wordt gepositioneerd tussen de Leica M en de X2. Daarmee lijkt ook vast te staan dat het prijsniveau tussen de 1750 en 6299 euro komt te liggen. Niet bepaald een nauwkeurige voorspelling, tussen de M en de X2 gaapt dan ook een groot gat.

Teaser
Zoomen we verder in en passen we de belichting iets aan, dan lijkt er iets zichbaar te worden van de zijkant van het objectief. Dit zou kunnen wijzen op een vast objectief.

'Budget' M-camera

Natuurlijk, Leica voert nog de M-E, maar dat toestel is feitelijk niks anders dan een iets versoberde M9. Een van de opties zou een vervangervoor deze camera kunnen zijn. Denk aan een kleinere sensor dan fullframe en een iets compactere behuizing, maar mét een M-vatting. Daarmee kan Leica wellicht de tijden van de Leica/Minolta CL doen herleven.

Leica CL
Met dank aan Minolta kon Leica vroeger al een voordelig alternatief bieden voor de M-serie in de vorm van deze CL. Foto: wolf4max / Flickr

Digilux

Hoe graag we dat zouden zien, de kans is volgens leicarumors.com groter dat Leica kiest voor een 'eenvoudiger' camera, bijvoorbeeld een compactcamera met aps-c-sensor en een vast zoomobjectief (denk aan de Sony RX100). Zo'n camera zou een spirituele opvolger kunnen worden van de Leica Digilux 2, een forse compactcamera met vast zoomobjectief. Dit toestel had nog een kleine sensor, maar qua looks kan het toestel wat ons betreft nog prima mee. Een ingebouwde elektronische zoeker zou een pré zijn.

Leica Digilux 2
Alweer tien jaar oud, deze Leica Digilux 2. Qua vormgeving kan het toestel echter nog prima. Aps-c-sensor er in, goede evf en je hebt een aantrekkelijk toestel.

Panasonic doet vrolijk mee

Die Leica Digilux 2 en de vrijwel gelijk vormgegeven dslr Digilux 3 zijn afgeleid van respectievelijk de Panasonic LC1 en L1. Ook deze toestellen zouden volgens mirrorlessrumors.com wel eens een opvolger kunnen krijgen in de vorm van de Panasonic GX2. Deze zou qua styling teruggrijpen op deze toestellen en daar kunnen we net als in het geval van de Leica allerminst rouwig om zijn, de toestellen ogen nog altijd bijzonder bij de tijd.

Pana LC1
Een mft-camera met styling van de L1/LC1? Laat maar komen!

Leica 'G6'

Maar wat is er dan gebeurt met de Leica G6-derivaat? Volgens Leicarumors heeft de fabrikant al meerdere malen aangegeven niet met een mft-camera te komen. Wat ons betreft zou Leica ook daar van terug mogen komen, juist met een afgeleide van de G6 zou de aloude R-serie weer tot leven gewekt kunnen worden.

Leica G6
Onze impressie van een G6 met Leica-badges. Volgens leicarumors.com hoeven we echter geen mft-camera van Leica te verwachten.

Afwachten

Het is in ieder geval duidelijk dat Leica genoeg historie heeft om inspiratie uit te halen. Welke kant Leica op gaat wordt op 11 juni duidelijk en wellicht zelfs eerder. We hopen dat Leica nog even blijft teasen, zodat we steeds wat opties kunnen wegstrepen.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van RH Boks

Laat Leica een mooie Mini-M neerzetten met een APC-H sensor (cropfactor 1,3) zoals ze eerder dedezn met de Leica R8/R10 en M8.
En dan met 24MP en mogelijk 16 bits kleurdiepte.

afbeelding van RH Boks

Het is zover de mini-M is er, helaas een grote teleurstelling.
Een APS-C dus een halfkleinbeeld camera met waarschijnlijk een veel gebruikte 16mp sensor. De camera bied minder dan de Fuji X camera's voor een veel hogere prijs. Als er nou een 2.8 35-70 zoom op had gezeten of zelfs 2.0 over het gehele bereik dan zou dat nog spectaculair zijn.
Nee Leica slaat de plank mis, het had echt een full frame met 24mp moeten zijn met een mooie zoom of vast objectief. Sony en Fuji hebben het begrepen. Een ander icoon Hasselblad met de Lunar begrijpt ook niet waar de markt om vraagt. De markt vraagt om een robuuste compacte high end reis-landschap camera/straat camera met een grote sensor ten minste 24x36 voor Leica en 36x48 of 42x54 voor Hasselblad Lunar.