Leica Elmarit-S 45mm f/2.8 en firmware-update voor S-systeem

Julian 1329 0
Leica introduceert de Elmarit-S 45mm f/2.8 ASPH. Het objectief geeft op de Leica S-camera's een vergelijkbare beeldhoek als een 35mm op een fullframe-camera. Naast het nieuwe objectief komt Leica met firmware-updates voor de S en S2.

De nieuwe Elmarit-S 45mm f/2.8 levert volgens Leica uitzonderlijke beeldkwaliteit bij ieder diafragma, van de kortste focusafstand tot oneindig. Het objectief is opgebouwd uit 12 lenselementen in 9 groepen en beschikt over drie apochromatische elementen die chromatische aberraties moeten minimaliseren.

Het objectief is volledig afgeschermd tegen stof en vocht. Scherpstellen kan vanaf 60 centimeter. Het diafragma kan met halve stops ingesteld worden, van f/2.8 tot f/22.

Leica 45mm f/2.8 ASPH

Elmarit-S 45mm ASPH (CS)

Leica brengt ook een CS-versie van de Elmarit-S 45mm f/2.8 op de markt, deze is voorzien van een centraalsluiter, zodat flitssynchronisatie tot 1/1000e seconde mogelijk is. Met de 'gewone' variant van het objectief bedraagt de flash-sync 1/125s.

De lengte van het objectief bedraagt 136mm, de diameter 88mm. Een filterdraad van 82mm is aanwezig. De Leica Elmarit-S 45mm f/2.8 ASPH legt 1030 gram in de weegschaal, de CS-versie is met 1110 gram iets zwaarder.

Leica 45mm ASPH

Prijs en beschikbaarheid

De Leica Elmarit-S 45 mm f/2.8 ASPH is vanaf eind oktober 20103 te koop via erkende Nederlandse Leica S-systeem dealers. Het standaardmodel heeft een adviesprijs van 5400 euro, de versie met centraalsluiter (CS) kost 6400 euro.

Firmware-update voor Leica S en Leica S2

Zowel voor de Leica S als de S2 zijn firmware-updates beschikbaar. De updates zorgen op beide camera's  voor ondersteuning van het nieuwe Leica Elmarit-S 45mm f/2.8 ASHP-objectief. De firmware-update voor de Leica S voert daarnaast een aantal verfijningen door:

  • Verbeterde ondersteuning voor tethered shooting in gecomprimeerd DNG-formaat.
  • Het flitsontstekingsignaal wordt nu doorgegeven aan het flitscontact  bij alle sluitertijden.
  • Gebruikersinstellingen voor de bracketing serie en de zelfontspanner kunnen voortaan opgeslagen worden in een gebruikersprofiel. Ze blijven ook actief na het uit- en opnieuw aanzetten van de camera.
  • De kleurtemperatuur van het LCD-scherm is geoptimaliseerd.
  • Koreaans is toegevoegd als menutaal.
  • Gemelde bugs van gebruikers zoals het AF gedrag van de Leica Vario-Elmar-S 30–90 mm f/3.5–5.6 ASPH zijn verholpen.

Geregistreerde Leica S-gebruikers kunnen de updates downloaden via owners.leica-camera.com.

Leica S