Leica boekt recordomzet

Leica boekt recordomzet

PieterMolenaar 879 0
Leica heeft zijn gebroken boekjaar over 2015 afgesloten met een recordomzet van 365 miljoen euro, 12 procent hoger dan een jaar ervoor. Dit heeft Oliver Kaltner, CEO van Leica Camera AG, gezegd in een interview met de Duitse krant Handelsblatt.

De ingezette productdifferentiatie lijkt hiermee zijn vruchten af te werpen. Exacte winstcijfers geeft de topman niet. Wel zou de zogeheten 'ebita'-marge, een indicatie voor de uiteindelijke winst, meer dan 10 procent bedragen en zegt Kaltner elf procent van de omzet te investeren in onderzoek en ontwikkeling. 

Nieuwe modellen

De Duitse camerafabrikant introduceerde onder meer in juni vorig jaar de Leica Q, een fullframecompactcamera in Leica M-stijl voorzien van een evf met zeer hoge resolutie en een vaste 24mm f/1,7-objectief, terwijl de Leica SL-systeemcamera met dslr-uiterlijk in oktober vorig jaar aangekondigd werd. In januari van dit jaar kondigde Leica tevens de stevige Leica XU-onderwatercompactcamera aan. In 2004 balanceerde Leica nog op het randje van een faillissement.

Fysieke winkels

De Leica Stores zijn volgens Kaltner een belangrijk onderdeel voor de verdere expansie van het bedrijf. Er zijn er nu 34 van over de wereld, terwijl er ook 35 partnerwinkels en 135 shop-in-shop boutiques zijn. Komend boekjaar wil Kaltner nog eens 10 winkels openen, al laat hij in het midden welke daarvan prestitieuze Leica Stores zullen zijn.