Leibovitz laat 778 duizend dollar aan rekeningen onbetaald

Julian 582 0
Uit twee lopende rechtszaken tegen Leibovitz Studios blijkt dat de wereldberoemde fotografe zo’n 778 duizend dollar aan schulden uit heeft staan voor fotogerelateerde diensten.

Briese USA, een professioneel belichtingsbedrijf, zegt 392.036 dollar tegoed te hebben van de fotografe. Het bedrijf klaagde haar in maart aan voor uitblijven van betaling van 221 duizend dollar voor de huur van apparatuur in 2006 en 2007. Daar bovenop zou de fotografe zo’n 5000 dollar verschuldigd zijn voor beschadigde apparatuur en 165 duizend dollar die ze onterecht aan kortingen kreeg. Leibovitz vecht de rechtszaak aan, volgens haar advocaat moet de zaak ongeldig verklaard worden vanwege missende feiten.

Art Department, het agentschap waarvoor styliste Nicoletta Santoro werkzaam is, heeft Leibovitz ruim 515 duizend dollar in rekening gebracht voor diensten verleend bij acht fotoshoots tussen juli en december 2007. Tot op heden is hier maar 129.450 dollar van betaald. Volgens de aanklacht heeft Leibovitz op geen enkel moment bezwaar ingediend tegen de rekeningen.


Foto: Annie Leibovitz - Een foto uit een van de reclameshoots voor Disney. Styliste Nicoletta Santoro bracht voor deze shoot bijna 110.000 dollar  in rekening. 

Waarom de betalingen uitblijven, is niet bekend. Niet eerder kreeg de fotografe rechtszaken over onbetaalde rekeningen tegen zich. Zowel Leibovitz als haar advocaat waren niet bereid commentaar te leveren op de zaak.

Rekeningen
De rechtszaken leveren een interessant inzicht in de bedragen die neergeteld worden om grote reclameshoots tot stand te laten komen. Pdn-online haalde via de rechtszaken de rekeningen boven water.

De duurste rekening van styliste Nicoletta Santoro is voor de shoot ‘Disney / Aladdin’. Een reclame voor Disney waarin Marc Anthony en Jennifer Lopez als Aladdin en prinses Jasmine uitgebeeld worden. De rekening bestaat uit acht dagen voorbereiding, een dag passen, een dag fotograferen en overige onkosten. Santoro rekent per dag 6000 dollar, met daarbovenop een toeslag van 20 procent voor haar agent. Het totaalbedrag komt uit op 109.960 dollar.

Leibovitz behoort tot de meest succesvolle fotografen ter wereld. Aan Vanity Fair levert ze sinds 1983 regelmatig een vaste bijdrage en recent schoot ze reclamecampagnes voor grote bedrijven zoals American Express en Louis Vuitton. Ook het boek over de fotografe, Annie Leibovitz at Work, is een bestseller.