LEE voegt 'medium' en 'very hard' grijsverloopfilters toe

LEE voegt 'medium' en 'very hard' grijsverloopfilters toe

PieterMolenaar 1087 0
LEE Filters heeft zijn lijn van 'neutral-density graduated'-filters, ook wel grijsverloopfilters in het Nederlands, uitgebreid met een 'medium'- en een 'very hard'-variant. Met een grijsverloopfilter wordt vermeden dat bijvoorbeeld de lucht overbelicht en de grond of het water onderbelicht wordt.

LEE Filters bood al grijsverloopfilters aan in de varianten 'soft' en 'hard', maar heeft daar nu dus de varianten 'medium' en 'very hard' aan toegevoegd. De benaming slaat op de overgang van tussen het grijzige en transparante deel van de grijsverloopfilter. De nieuwe 'very hard'-variant is volgens het bedrijf geschikt voor onder meer scherp gedefinieerde, horizontale lijnen in zeegezichten, terwijl het 'medium'-type vooral de lucht filtert met een minimale impact voor uitschietende grondelementen als daken en bergen.

Stops

Beide nieuwe varianten zijn verkrijgbaar in sterktes van 1 tot en met 4 lichtstops flitering voor het donkere deel, oplopend met 0,5 lichtstops. De nieuwe filtersoorten zijn geschikt voor het LEE 100mm-filtersysteem. Deze bestaat uit een houder waar het filter ingeschoven wordt, en die middels een adapter op een objectief bevestigd wordt. Het LEE-filtersysteem is ontwikkeld omdat veel groothoekobjectieven vanwege het veelal bolle, voorste lenselement, er geen filter op geschroefd kan worden.