Le Pourquoi Pas? Van Stéphanie Solinas in Foam

Le Pourquoi Pas? Van Stéphanie Solinas in Foam

Jasper van Bladel 792 0
De tentoonstelling Dominique Lambert / Le Pourquoi Pas? presenteert twee series van de Franse fotograaf Stéphanie Solinas. Zij tracht op systematische en feitelijke wijze onderwerpen als identiteit en spiritualiteit te verbeelden. De tentoonstelling is van 24 februari t/m 16 april 2017 te zien in Foam.

Zij tracht op systematische en feitelijke wijze onderwerpen als identiteit en spiritualiteit te verbeelden  Daarbij gebruikt zij de fotografie als schakel in een scala aan verschillende onderzoeksmethoden – naast taal, video en installatie. In haar werk speelt het onderzoeksproces een centrale rol. Door samen te werken met experts uit verschillende disciplines onderzoekt Solinas de gedeelde rol van de kunstenaar, de wetenschapper en het medium als bemiddelaar van de werkelijkheid. Haar methodische benadering staat in sterk contrast met het subjectieve karakter van haar onderwerpen: identiteit, herinnering, en de onzichtbare wereld van de geest. Foam toonde al eerder werk van Solinas, in 2012 was haar project Sans titre (M. Bertillon) in Foam 3h te zien.

Dominique 

Voor Dominique Lambert (2003-2009) inventariseerde Stéphanie Solinas gedurende zeven jaar de identiteit van iedere Dominique Lambert in Frankrijk. Het is de meest voorkomende gender-neutrale voornaam in Frankrijk, en de 27e meest gangbare voor- én achternaam. Solinas benaderde alle 191 mannen en vrouwen die onder deze naam in het Franse telefoonboek voorkomen. Op basis van een enquête liet ze karakterschetsen maken door een speciaal in het leven geroepen commissie, bestaande uit een psycholoog, een statisticus, een inspecteur en een jurist. Deze omschrijvingen vormden het vertrekpunt voor getekende portretten, die op hun beurt de basis vormden voor computer-gegenereerde reconstructies door de politie. Ten slotte fotografeerde Solinas individuen die op deze animaties leken. De ware identiteit van de echte Dominique Lamberts blijft in het midden: de pasfoto’s die zij Solinas toestuurden zijn slechts met de bovenzijde naar beneden te zien in de tentoonstelling in Foam. Met haar vertaalslag bevraagt Solinas de onomstreden status van de fotografie – en andere beproefde identificatiemethodes – als de ultieme representatie van het individu. 

Bovennatuurlijk

Le Pourquoi Pas? (2014 – 2016) is het meest recente werk van Solinas en wordt voor het eerst in Foam getoond. Tijdens een residentie in Reykjavik bezocht zij mediums, genetici en andere experts op het gebied van de geest. Aan de hand van hun aanwijzingen liet Solinas zich gidsen door het IJslandse landschap dat bleek vergeven van geesten, elven en andere onzichtbare aanwezigen. Met haar ongewone cartografie – bestaande uit fotografie, video en wonderlijke objecten – tracht Solinas een cerebrale werkelijkheid in kaart te brengen die in IJsland geldt als even waarachtig als de materiele wereld. Daarbij ging het haar niet om het bewijzen van het al dan niet bestaan van het bovennatuurlijke, maar simpelweg om het registreren van een mogelijke parallelle werkelijkheid –het waarom niet?

Stéphanie Solinas (Frankrijk, 1978) studeerde fotografie aan de École nationale supérieure Louis-Lumière en promoveerde aan de Paris I Panthéon-Sorbonne Universiteit. Le Pourquoi Pas? van Stéphanie Solinas is van 24 februari t/m 16 april 2017 te zien in Foam.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper