Large Synoptic Survey Telescope met 3,2-gigapixelcamera

Jasper van Bladel 3599 0
Hij bestaat nog niet, maar vanaf 2014 moet er ergens in het Andesgebergte in Chili een 3,2-gigapixelcamera komen te staan. Die camera met 189 sensoren, die drie ton gaat wegen, is bedoeld om de hemel op een enorm gedetailleerde manier vast te leggen.

De Large Synoptic Survey Telescope is bedoeld om het breedste, grootste en diepste beeld ooit te maken van de nachtelijke luchten boven Zuid-Amerika. De camera, ontwikkeld door het Californische laboratorium SLAC, zal dan jaarlijks zes miljoen Gigabyte aan beeldmateriaal opslaan, bedoeld voor onderzoek naar hoe het firmament nu eigenlijk in elkaar zit.


Aan het mannetje rechts zie je dat dit geen gewoon objectief is © LSST project

Enorm ding

De camera krijgt dus 189 sensoren, die samen goed zijn voor 3,2 gigapixels. Dat maakt de Large Synoptic Survey Telescope de grootste digitale camera ter wereld. Niet alleen in pixels, ook fysiek gaat het een enorm ding worden. Drie ton zwaar en 8,4 meter lang.

Toestemming van de regering

Belangrijk is dat de Amerikaanse overheid, die het project mede financiert, nu toestemming heeft gegeven om verder te werken aan het project. Een mijlpaal, want een grote groep mensen is al sinds 2003 bezig met de 3,2-gigapixelcamera.


De binnenkant van de Large Synoptic Survey Telescope © LSST project

Vanaf 2014 in gebruik

Als alles goed gaat staat de enorme camera vanaf 2014 ergens hoog in het Andesgebergte de nachtelijke luchten in de gaten te houden.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper