Laowa STF 105mm f/2 portretobjectief in de maak

Laowa STF 105mm f/2 portretobjectief in de maak

Mark Moed 3402 9
De Chinese objectievenfabrikant Venus Optics kondigt een nieuw objectief aan. De Laowa STF 105mm f/2 is een lichtsterk portretobjectief met een apodization filter. Volgens de fabrikant zorgt dit voor betere achtergrondonscherpte.

Volgens eigen zeggen is Venus Optics (de werknaam van Anhui ChangGeng Optical Technology Company Limited) een nieuwe fabrikant van handmatige objectieven. Het bedrijf bestaat uit een groep enthousiaste macrofotografen.

Laowa Macro-objectieven

Venus Optics bracht eerder al twee macro-objectieven op de markt: de Laowa 60mm f2.6 Macro 2:1 en de bijzondere Laowa 15mm Shift Macro 1:1.

Laowa STF 105mm f/2

Laowa STF 105mm f/2 met Apodization filter

De nieuwe Laowa STF 105mm f2 is bijzonder omdat het een hoge lichtsterkte en een apodization filter heeft. Door dit filter is de bokeh veel mooier, niet onbelangrijk voor een macro-objectief.

Handmatige scherpstelling

Het objectief beschikt over 11 elementen, waarvan eentje met een hoge brekingsindex en 3 LD-elementen. De afstand moet handmatig ingesteld worden.

Prijs en beschikbaarheid

De Laowa STF 105mm f/2 wordt leverbaar voor Canon EF, Nikon F, Pentax K, Sony A en Sony E. De lens zal in zwart of zilver geleverd worden voor een prijs vanaf ongeveer 600 euro.

Laowa STF 105mm f/2

Klik hier en hier voor meer nieuws over portret objectieven

afbeelding van Mark Moed

Mark Moed | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark

afbeelding van Matt H. Imaging

Voor Sony bestaat een soortgelijk objectief al jaren: de Minolta/Sony 135mm F2.8 T4.5 STF. Kost wel een stuk meer, rond de 1100 euro voor een nieuwe Sony. Een gebruikt Minolta exemplaar in goede conditie is nauwelijks goedkoper, dat zegt wel wat over de kwaliteit van deze lens.

afbeelding van Klaas Boonstra

Ik heb voor de Canon 6D onlangs de Tokina 100 mm f2.8 gekocht. Echt een "toppertje"!! Kost net €400,-

Wel een tip om in overweging te nemen.

afbeelding van RHBoks

Nikon maakt al tientallen jaren een 105/2 en 135/2 met deze functie

afbeelding van Engelbert

Is niet helemaal waar wat je zegt. Heb zelf beidde Nikon DC objectieven. Wat deze Chinese fabrikant gaat doen heeft meer met een mooier bokken te maken dan de mogelijkheid dit zelf iets te kunnen sturen zoals bij de Nikon lenzen.

afbeelding van RHBoks

Ik heb zelf alleen de 135/2 DC -AF en deze voldoet prima ook best een mooi bokeh

afbeelding van Matt H. Imaging

Daar twijfel ik niet aan, maar waar het hier om gaat is de STF technology. Die maakt een veel zachter en gelijkmatiger bokeh mogelijk. Tot nu toe was de Sony/Minolta 135mm F2.8 T4.5 STF de enige STF lens op de markt die nog gemaakt wordt. Daar komt deze Laowa lens nu bij.

Overigens is het Apodization filter in de Sony/Minolta STF sterker dan in de Laowa, waardoor het bokeh bij de Sony/Minolta STF nog zachter zal zijn dan bij de Laowa.

afbeelding van J.w.

Al bestaat dit mss al wel, Laowa produceert iig schitterende objectieven. De 15mm en 60mm zijn beide prachtige objectieven, dus verwacht van deze 105mm hetzelfde,

afbeelding van Ken

Ik vind erg jammer dat het 600euro kost,met deze prijs zal ik liever Tokina kopen.

afbeelding van miektje

Vorige week kon ik die als pre order bestellen en nu niet meer.
Wanneer is deze lens te koop?
Heb een nikon d700, full frame.