Laatste kans voor ontwikkeling Kodachrome

Redactie 1087 0
Dat Kodak na 75 jaar ging stoppen met de productie en verkoop van de Kodachrome diafilm was al bekend, maar nu zijn er ook definitieve data waarop iedereen zijn laatste rolletjes nog in kan leveren. Als je niet op tijd bent, moet je ze zelf naar Amerika sturen.

Door de drastisch dalende vraag naar de het analoge filmrolletje en het lastige ontwikkelprocedé, zag Kodak zich anderhalf jaar geleden al genoodzaakt aan te kondigen te stoppen met de productie van Kodachrome. De film, geïntroduceerd in 1935, was de eerste commercieel succesvolle kleurenfilm en onderscheidt zich door de unieke manier waarop de kleuren in de emulsie worden belicht. Hierdoor kan de film niet ontwikkeld worden met het standaard E-6 ontwikkelprocedé, wat in vrijwel alle fotolabs gehanteerd wordt.

Ontwikkelproces

Daar schuilt momenteel het grootste probleem voor de overgebleven Kodachrome-gebruikers. De film moet opgestuurd worden naar Kodak, waar deze met het K-14 procedé ontwikkeld wordt. Al in 1985 sloot het laatste Kodachrome-lab in Nederland omdat het commercieel niet langer haalbaar was en per 30 november aanstaande sluit Kodak om dezelfde reden haar vestiging in Zwitserland. Tot die tijd kan iedereen zijn rolletjes daar nog naartoe sturen, vervolgens stuurt Kodak ze door naar de Verenigde Staten, waar Dwayne's Photo in Kansas City ze ontwikkelt.

Deadline

Mocht je de deadline van 30 november niet halen, dan heb je nog tot 30 december de kans om de rolletjes zelf naar Dwayne's te sturen. Het is de enige plek ter wereld waar nog Kodachrome-diafilms ontwikkeld worden. Als je rolletjes daar niet op 30 december om twaalf uur 's middags binnen zijn, vis je achter het net.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie