Kunsthal exposeert Hipstaprints

Redactie 1804 0
Hoe digitaal we ook worden, vintage beelden blijven fascinerend. Niet voor niets is de Hipstamatic iPhone-app razend populair. De Rotterdamse Kunsthal organiseert vanaf 29 april een expositie met alleen maar Hipstaprints.

De Hipstamatic-app is populair onder iPhone-gebruikers die hun grofkorrelige retrofoto’s met onderbelichte randen via sociale media de wereld in willen sturen. Maar niet alleen online, ook in de fotojournalistiek dringen de analoog-ogende foto’s door. Zo zien we in kranten als de New York Times en NRC Handelsblad steeds vaker Hipstamatics-afdrukken naast de nieuwsberichten.

Hipstaprints in de Kunsthal

In de kleine voorjaarstentoonstelling 'Hipstamatic, Retrofoto's met je iPhone App' brengt ook Kunsthal Rotterdam het Hipstamatic-fenomeen in beeld. Hipstaprints van bekende fotografen als Vincent Mentzel zijn daar te zien. Daarnaast konden ook andere fotografen hun Hipstamatics uploaden naar Flickr. De mooiste en verrassende beelden krijgen een plaats in de expositie.


Foto © Arjan de Jongh

Fotoboek

Met de iPhone-app fotograferen is dus duidelijk niet iets wat alleen door je facebookvrienden gewaardeerd wordt. De expositie in de Kunsthal is niet het eerste voor het publiek toegankelijke project voortgekomen uit de app. Volgende maand verschijnt eveneens het fotoboek ‘9hundred9ty9, A Different Set Of Eyes Changes The Whole Picture’ van Jan Ferwerda.


Foto © Jan Ferwerda

9hundred9ty9

Fotograaf Ferwerda maakte een jaar lang foto’s waarvoor hij slechts een combinatie gebruikte: de John S-lens met Kodot XGrizzled-film. Het resultaat is een fotoboek dat 999 Hipstamatics bundelt en in een oplage van 25 unieke en gepersonaliseerde exemplaren verschijnt.

Elk boek  heeft een verschillende cover en een gepersonaliseerde beginpagina. Bovendien bevat elk exemplaar een origineel kunstwerk en een Fine Art Print van de bijbehorende inspiratiefoto. Deze werden gemaakt door de kunstenaars van galerie Leonardo da Vinci waar het werk gepresenteerd wordt.


Foto © Jan Ferweda

Kijken en kopen

De tentoonstelling van de 25 kunstwerken en inspiratiefoto's zullen tussen 16 mei en 12 juni 2011 geëxposeerd worden in galerie Leonardo da Vinci te Ermelo. Het boek is voor 199 euro te bestellen via de website. De tentoonstelling in de Kunsthal is te bekijken van 29 april tot en met 26 juni 2011 te Rotterdam.


Foto © Robert-Paul Jansen

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie