Kunstenaar trekt werk terug uit Nederlands Fotomuseum

Redactie 758 0
De Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal is het niet eens met de werkwijze van het Nederlands Fotomuseum en trekt daarom zijn werk terug uit de tentoonstelling Angry. Hij verwijt de organisatoren te vallen voor het 'blockbuster-concept'.

In een brief aan de organisatoren van Angry legt hij zijn standpunten uit. Daarin stelt hij onder andere dat de tentoonstelling niet meer gaat over radicalisme – zoals oorspronkelijk de bedoeling was – maar dat deze ten prooi is gevallen aan het 'blockbuster-concept'. Hiermee wil hij zeggen dat het Nederlands Fotomuseum en tentoonstellingmaker Paradox gekozen hebben voor een 'oppervlakkig soort marketing', welke enkel voor hoge bezoekcijfers moet zorgen.

Dooddoener

Uiteindelijk, zo stelt Staal, gaat het de tentoonstellingsmakers er alleen maar om te laten zien dat de radicaal niemand minder is dan wij zelf. Voor hem is dat een 'dooddoener' en daarnaast meent Staal dat Angry in de uiteindelijke opzet alleen maar gebruik maakt van 'bekende namen en de reputatie van het Nederlands Fotomuseum'.

Reactie

Op de cultuurblog van nrc.nl zijn zowel de brief van Staal als de reactie van de organisatoren daarop te lezen. Hierin zegt directeur Bas Vroege van Paradox de verwijten 'vreemd' te vinden. Hij geeft toe te hopen een groot publiek te bereiken, omdat hij van mening is dat het maatschappelijke klimaat daarom schreeuwt. Daarnaast proberen ze mensen zelf na te laten denken over het begrip 'radicaal' en Staal het begrip op een beperkte manier interpreteert.

Openingsdebat

Staal heeft ondertussen ook andere exposerende kunstenaars aangespoord hun werk terug te trekken. Hij heeft echter aangegeven dat tijdens het openingsdebat aanstaande zaterdag zijn open brief voorgelezen mag worden. Vroege vindt dit 'teleurstellend', omdat Staal 'zoveel bezwaren heeft, dat hij zelf maar naar het debat moet komen om zijn standpunten te verdedigen'. Staal's reactie hierop was vervolgens dat hij wel bereid is om te komen, mits Vroege zelf met hem in debat gaat. Of dat morgen ook gaat gebeuren, is niet duidelijk.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie