Kritische blik op conflictfotografie

Jesse Kraal 2900
De Italiaanse fotograaf Ruben Salvadori reisde af naar de Palestijns-Israëlische grens om daar foto's te maken. Hij wil niet zo zeer het heersende conflict in beeld brengen, maar heeft als doel om juist te laten zien hoe fotojournalistiek kan vertekenen.

Journalistiek wordt geacht objectief te zijn en getrouw weer te geven wat er gebeurt. Het gebruik van foto's is hierbij erg belangrijk. Niet voor niets bestaan er strenge regels over het gebruik van photoshop bij nieuwsfoto's. Toch is digitale manipulatie niet de enige bedreiging van de objectiviteit. Dat zijn we zelf.

Niemand is objectief

Zowel de fotograaf, de redacteur bij de krant en de consument, allemaal hebben ze een eigen kijk op gebeurtenissen. In de video zie je goed hoe de fotografen op zoek gaan naar plaatjes die er zo heftig of confronterend mogelijk uitzien. Grote kans dat dit voortkomt uit de vraag van de media. Overigens zijn we daar zelf ook weer debet aan, we vragen om steeds heftigere beelden, puur omdat we er anders niet meer bij stil zouden staan.

Salvadori weet in onderstaande video de vinger goed op de zere plek te leggen door de situatie in de Gazastrook te tonen inclusief de persfotografen. Het beeld dat je krijgt van de situatie verandert meteen. Want werpt die jonge Palestijn nu een wegblokkade op voor de Israëliërs of voor de foto? En is die foto nu werkelijk een getrouwe weergave van de werkelijkheid?

Wij zien zelf alleen de foto in de krant, of het fragment in het journaal. Het is dan ook goed dat er journalisten zijn die ons af en toe er op wijzen dat we ook foto's niet altijd klakkeloos moeten geloven. 

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Stephan de Laat

Erg goede film!