Krijgt de Pentax 645 'Z' een 4K-filmfunctie?

Julian 1860 3
De nieuwe digitale middenformaatcamera van Pentax met 50-megapixel Sony-sensor, krijgt volgens PhotoRumors een 4K-filmfunctie. Pentax telt af naar de lancering van de 'Z', die zal op 14 april plaatsvinden.

Begin februari kondigde Ricoh Pentax de '645D 2014' aan. Een update van de digitale middenformaatcamera van Pentax, dit keer met een 50-megapixelcmos-sensor. Het gaat om de chip die Hasselblad en Phase One ook gebruiken in hun cmos-camera's, een cmos uit de fabriek van Sony met afmetingen van 44x33mm.

Pentax telt op de website inmiddels af naar het nieuwe toestel. Daarbij zien we een 'Z'. Mogelijk gaat het toestel de Pentax Z of Pentax 645Z heten.

Volgens PhotoRumors.com krijgt de Pentax 645Z een 4K-filmfunctie. Daarover vertelde Pentax nog niets, ook zijn er op de behuizing geen aanwijzingen (zoals een filmknop of -stand) te zien die duiden op een filmfunctie.

Pentax 645Z

De geruchtensite zegt dat de middenformaatcamera filmt in 1080p (60i en 30p) en in 4K-resolutie van 3840x2160 pixels. Onbekend is welke framerate, codecs en bitrates daarbij gebruikt worden.

Of het gerucht klopt zullen we snel weten. Ricoh Pentax kondigt de nieuwe digitale middenformaatcamera op 14 april officieel aan. Vermoedelijk krijgt de Pentax 645Z een adviesprijs van ca. 8500 dollar.

Ook Leica middenformaat met 4K?

Ondertussen meldt LeicaRumors dat Leica op de Photokina een nieuwe digitale middenformaatcamera zal aankondigen met 40- of 50-megapixelcmos-sensor. Ook deze camera zou over een 4K-filmfunctie beschikken.

afbeelding van RHBoks

Lijkt me een goede tegenzet voor RED.

Een Leica met dezelfde 50MP CMOS als HB en Phase One zal niet goedkoper worden.

De pentax straks met 10000 euro dus wel en de binnenkort komende Sony Mediumformat RX (50MP en 4K) en mogelijk Fuji en Nikon zullen met een prijs van rond de 5000 tot 7500 euro de leica, HB en PO voor veel toepassingen obsoleet maken.

afbeelding van mgomes

Er is wel een verandering op de behuizing waarop de geruchten zijn gebaseerd. Lins en recht naast het prisma heb je nu kleine gaatjes, wat zou kunnen duiden op een microfoon

afbeelding van RHBoks

De prijs is bekend hij gaat minder dan 7000 euro kosten
En heeft HD filmfunctie.
Dezelfde Sony sensor als voor Hasselblad en Phase One
Sony zelf gaat ook een camera maken en mogelijk Fuji en Nikon ook met deze sensor voor prijzen van 3500 tot 5000 euro

Voor welke reden zou je nu nog dezelfde camera kopen van Hasselblad of Phase One of Leica??? Geen dus ook niet voor de objectieven want die zijn op de Sony daadelijk vrije keus en ook de Pentax bied mogelijkheden voor vreemd objectieven