'Fujifilm X30 krijgt sensor groter dan Sony RX100'

Krijgt de Fujifilm X30 een grotere sensor?

jesse kraal 6157 0
Op Fujirumors.com hebben we de eerste geruchten gevonden over de opvolger van de Fujifilm X20. De opvolger van deze geavanceerde compact met retro-styling krijgt vermoedelijk een sensor die groter is dan die van de Sony RX100 II.

Sensoren, ze kunnen niet groot genoeg. Tenminste, dat lijkt de trend te zijn bij geavanceerde compactcamera's. Werd eerst 1/1,7-inch 'groot' genoemd, nu zijn we pas tevreden als de sensor minimaal het 1-inchformaat heeft. Als de geruchten kloppen, dan zal de X30 geen 2/3-inch maar een sensor groter dan 1-inch hebben. Daarmee wordt de Sony RX100 (II) in ieder geval voorbij gestoken.

Verder verwachten we niet dat er al te veel zal worden gesleuteld aan het bekende recept. Zo krijgt de X30 zeer waarschijnlijk een niet verwisselbaar zoomobjectief en denken wij ook de optische zoeker gewoon weer te mogen verwelkomen. Naar verluid komt de X30 nog dit jaar op de markt.

Fujifilm X30
Zomaar een kleine 'artist impression' van de Fujifilm X30 van onze kant

Nog twee toestellen in 2013

Overigens zal de X30 volgens Fujirumors niet het enige nieuwe toestel zijn wat we van de Japanse firma kunnen verwachten. Er staan namelijk nog twee toestellen op de planning. Zo verwacht de website dat er nóg een goedkopere camera met X-vatting komt, ditmaal zonder de bekende X-Trans-sensor. Kort geleden introduceerde Fujifilm al de betaalbaarder X-M1 die onder de X-Pro1 en X-E1 valt. Over het derde toestel is nog niets bekend en we hebben ook geen vermoeden wat Fujifilm zou kunnen uitbrengen. Suggesties zijn dus meer dan welkom!

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse