Krijgt de Fujfilm LX een organische sensor?

jesse kraal 2223 0
Fujifilm's nieuwe compacte systeemcamera gaat wellicht gebruik maken van een organische sensor. De Japanse fabrikant werkt al zo'n vijf jaar aan deze techniek die zou moeten zorgen voor betere prestaties. De Fujifilm LX wordt mogelijk de eerste camera met zo'n sensor.

Fujifilm werkt al geruime tijd aan een sensor die gebruik maakt van een laag organisch materiaal dat lichtgevoelig is en het licht omzet in een elektronisch signaal. Volgens Fujifilm is het dé manier om sensoren met kleinere pixels beter te laten presteren.

fujfilm organische sensor
Schematische doorsnede van de oranische sensor. In het midden de organische laag die lichtgevoelig is

Octrooi

Enkele dagen geleden kreeg Fujifilm in de Verenigde Staten een octrooi op de nieuwe technologie. Voor wie graag wat meer wil lezen over de bijzondere techniek, de Japanse fabrikant bracht een whitepaper uit waarin de techniek beknopt en niet al te ingewikkeld in wordt uitgelegd.

Fuji organic sensor
Nog niet heel indrukwekkend maar het werkt; testfoto's die gemaakt werden met de organische beeldchip

Fujifilm LX

Er zijn geruchten dat Fujifilm deze techniek zal toepassen in haar nieuwe compacte systeemcamera, die vermoedelijk LX10 gaat heten. Shigetaka Komoro, president en CEO van Fujifilm zij tijdens een interview dat de gebruikte sensor in de LX de resolutie en ruisprestaties van huidige fullframe-sensoren zal overtreffen. De organische beeldchip zou wel eens de reden van die goede prestaties kunnen zijn.

Verwacht overigens geen fullframe-sensor in de LX, we achten de kans op een aps-c-formaat sensor een stuk groter. Op Photorumors.com zijn overigens ook al twee gephotoshopte afbeeldingen verschenen, die op basis van de uitgelekte foto's een idee geven hoe de camera's eruit zouden komen te zien.

fujifilm LX
Afgaande op schroefgaten in de behuizing zou de Fujifilm LX10 een grip kunnen krijgen, dat zou er dan ongeveer zo uitzien.

fujifilm lx
Een zwarte behuizing behoort ook tot de mogelijkheden. Wellicht krijg je nu eindelijk de keuze tussen zilver of zwart

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse