Korte film van geanimeerde historische foto's

Korte film van geanimeerde historische foto's

PieterMolenaar 1281 0
De Russische fotograaf en animator Alexey Zakharov heeft een bijzondere animatiefilm gemaakt gebaseerd op historische foto's van Amerikaanse steden als Boston, Washington en New York. Zakharov maakt hiervoor gebruik van 'cameraprojectie' op basis van foto's.

Zakharov baseerde zich bij zijn project 'The Old New World' op oude foto's tussen 1900 en 1940 van Amerikaanse steden als Boston, Washington, New York, Detroit en Baltimore. Deze had hij gevonden bij Shorpy, een website die historische foto's verkoopt.

Tijdreismachine

Volgens de fotograaf annex animator is zijn project een op foto's gebaseerde animatie die je terugneemt in de tijd. "Het belangrijkste deel van de video was gemaakt met 'cameraprojectie' op basis van foto's", aldus Zakharov in een reactie aan PetaPixel. In de video zie we als het ware een steampunkachtig fotoboek dat de historische foto's transformeert tot een animatiefilm. 

Van 2d naar 3d

De exacte werkwijze om te komen tot de bijzondere animatiefilm 'The Old New World' is niet geheel bekend, maar het heeft ermee te maken dat Zakharov de objecten in een foto's voorziet van een 3d-draadmodel en de foto's gebruikt als texturen daarvoor. Met een 3d-modelleringspakket kan hij achtereenvolgens bijvoorbeeld het 3d-model draaien of door de scene lopen, waarbij de texturen autmatisch ingevuld worden. In zo'n historische 3d-scene kan hij dan geanimeerde personen plaatsen.

Op zijn website heeft Zakharov nog een aantal voorbeelden van de transformatie van foto naar 3d-animatie.